Доступність посилання

ТОП новини

Через брак вакцини в Україні порушують графік щеплень дітей


Українські лікарні забезпечені вакцинами менш ніж наполовину, стверджують медики. Відсутні (або їх катастрофічно бракує) препарати від таких важких хвороб, як правець і дифтерія. Натомість чиновники МОЗ кажуть, що календар щеплення виконується і всі малюки отримують необхідні вакцини. Яка насправді ситуація із вакцинами в Україні? Та чи здатна Україна попередити масовий спалах інфекційних хвороб?

Медичні заклади забезпечені вакцинами лише на 30%, зазначає Надія Василівна, лікар-імунолог однієї з районних лікарень Волинської області. Немає препаратів для щеплення три- і чотиримісячних малюків, а для п’ятимісячних і півторарічних дітей вакцини є, але мало.

«Дифтерія й поліомієліт – обов’язкові щеплення. Але в нас не вистачає препарату БЦЖ. Цього року ми взагалі не отримували АДП – вакцину проти дифтерії, яка колеться в шість років діткам, які йдуть в перший клас. КПК – ми отримали лише близько 90 доз. В наявності є лише вакцина проти гепатиту, але це щеплення не є обов’язковим», - розповіла лікар-імунолог.

Перший заступник головного санітарного лікаря МОЗ Людмила Мухарська закликає не сіяти паніку, адже держава має у достатній кількості кошти на закупку усіх необхідних вакцин.

«Зараз іде активний процес закупівлі цих імунобіологічних препаратів, тому що фінансування було заплановане на ІІІ-ІV квартали. Але на сьогодні ухвалене рішення про перерозподіл коштів, і вони вже виділені. Зараз будуть закуплені всі необхідні вакцини», - повідомила Людмила Мухарська.

Медики сподіваються наздогнати план з вакцинації до кінця року


Від початку року і на Львівщині не було вакцини від дифтерії і правця для щеплення 18-річних осіб. Відсутній був і вітчизняний препарат для маленьких дітей, тому батьки купували французьку вакцину в аптеках, а ціна – близько 200 гривень. Причиною відсутності препаратів стало зволікання із проведенням тендерів для централізованої купівлі, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода.

Сьогодні область забезпечена усіма вакцинами українського виробництва, зокрема і від дифтерії, і від правцю, запевняє заступник головного санітарного лікаря Львівщини Олег Когут. «Дістали ті вакцини, з якими були проблеми. Поки що це вакцини дифтерійного ряду, ми також отримати значну кількість поліомієлітної вакцини. Ситуація значно змінилася», - сказав він.

Те, що на сьогодні відсутня епідемія, це наслідок вакцинації, яку люди пройшли в минулі роки. Медики сподіваються, що вони наздоженуть план з вакцинації до кінця року і закликають батьків не відмовлятись від щеплення дітей. Бо упродовж п’яти останніх років двічі була епідемія кору і померли 6, 5 тисяч людей в області.

«Може бути порушено календар щеплень, але до кінця року вакцини будуть закуплені»


Олександра, мати шестирічного Назара, вважає себе противницею обов’язкової вакцинації. Але цього року її син мав іти у перший клас і у школі батьків зобов’язали принести довідку про зроблені щеплення. Щоб уникнути проблем у навчальному закладі, Олександра все ж таки відвела дитину до лікаря.

«А лікар нам сказав: щеплень ви все одно не зробите, тому що вакцини немає і коли вона буде, невідомо. У школі вимагають, щоб щеплення були, а лікарні фактично не можуть забезпечити дітей вакциною», – пояснила вона.

Дефіцит вакцин викликаний тим, що три місяці від початку нового року Україна не мала державного бюджету, відтак гроші на закупку цих препаратів просто не виділялись, зазначає Лілія Григорович, член Комітету з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства. Нині, за її словами, серед батьків і досі побутує страх перед необхідною вакцинацією.

«Дійсно, є перебої з вакцинами і невідомо, якої вони якості. Але є дуже страшні захворювання, такі як поліомієліт, скарлатина, багряниця, кір, коклюш, від яких обов’язково потрібно прищепитися, бо інакше ми будемо мати високу смертність у дітей. До речі, епідпоріг у нинішнього покоління уже є таким тривожним, що ми можемо це передбачити», - зауважила лілія Григорович.

На українському ринку є бельгійські, французькі, російські вакцини, а також препарати вітчизняного виробника. Усі вони пройшли необхідну сертифікацію в Україні, зазначає перший заступник головного санітарного лікаря Міністерства охорони здоров’я Людмила Мухарська. Але сума, яку виділили цього року в державному бюджеті на закупівлю вакцин, недостатня, щоб забезпечити суспільні потреби.

«У бюджеті визначено менше, ніж є потреба. Здається, 237 мільйонів – це приблизно 60%. Буде дефіцит, але кошти, які виділяють у цьому році, вони, на жаль, передбачені на кінець року. Тому зараз уже буде здійснюватись закупівля вакцин. Може бути порушений календар щеплень, але до кінця року вакцини будуть закуплені, навіть у найближчий місяць», - повідомила Людмила Мухарська.

За інформацією лікарів-імунологів, щороку кількість не щеплених дітей збільшується на 10%. Якщо кількість дітлахів, що не пройшли вакцинацію, досягне 5% від загальної кількості населення, то у такому випадку Україна постане перед загрозою поширення епідемій інфекційних хвороб.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG