«Газпром» може позиватися до України в разі недобору газу за контрактом – Міллер

Олексій Міллер на щорічних загальних зборах акціонерів «Газпрому» в Москві 29 червня 2012 року

Якщо Україна не вибере цього року мінімальний обсяг російського газу, передбачений контрактом, це може стати підставою для судового позову російського газового монополіста «Газпром» до України, заявив сьогодні голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Він нагадав на прес-конференції після річних зборів акціонерів компанії, що ніяких змін обсягу закупівлі на цей рік для України не здійснювали, і він, як і передбачено контрактами 2009 року, становить 52 мільярди кубометрів.

В Україні вже заявляли, що мають намір закупити цього року в «Газпрому» тільки 27 мільярдів кубометрів газу; в «Газпромі» все ж прогнозували, що цей обсяг складе понад 40 мільярдів.

Згідно з контрактами 2009 року, Україна має щороку закуповувати в Росії 52 мільярди кубометрів із можливістю знизити цей обсяг не більш як на 20 відсотків, тобто Київ має оплатити за формулою «бери або плати» мінімум 41,6 мільярда кубометрів газу, навіть якщо вибере менше.

Термін же можливих переговорів про зміну цієї контрактної кількості газу на кожен поточний рік збігає за півроку до його кінця, тобто 1 липня.

Україна заявляє, що нині чинні газові контракти з Росією 2009 року не вигідні для неї і неринкові, і домагається їхнього перегляду. Російська сторона каже, що цілком задоволена цими контрактами і може погодитися хіба на додатки до них, але не на перегляд. Російська сторона, однак, давала знати, що може піти на зниження ціни на газ для України в обмін на контроль над українською газотранспортною системою на правах власності чи співвласності.