Суд врахував позицію Луценка. Частково

Київ – Печерський суд врахував думку захисту Юрія Луценка і вирішив допитати свідків – вперше за час розгляду справи за звинуваченням екс-міністра внутрішніх справ у незаконному стеженні за фігурантами справи отруєння Ющенка. Натомість представники прокуратури кажуть, що виклик свідків необов’язковий, і звинувачують Луценка в маніпулюванні громадською думкою щодо цього процесу.

У понеділок у справі Юрія Луценка допитали лише одного свідка – Сергія Батракова, співробітника Служби безпеки України. Проте свідок одразу ж сказав судді, що у цій справі його не допитували, і знає він про неї лише з медіа.

«Матеріали справи мені не відомі, я не допитувався по цій справі і нічого не можу сказати. Мене допитували за фактом отруєння попереднього Президента України Віктора Ющенка. У справі перевищення повноважень міністра внутрішніх справ, та законності стеження за фігурантами отруєння Ющенка я не допитувався», – пояснив свідок.

Коли виявилося, що це єдиний свідок, який прибув на засідання, суддя Ганна Медушевська вирішила не викликати інших, і почала зачитувати протоколи допиту свідків у прокуратурі. Представники обвинувачення таку позицію підтримали. Натомість Юрія Луценка це обурило – він звинуватив суддю в упередженості.
Людина, до якої я повинен звертатися, на минулому суді засудила мене, не допитавши кожного третього свідка
Юрій Луценко

«Людина, до якої я повинен звертатися, на минулому суді засудила мене, не допитавши кожного третього свідка. І коли їй це зійшло з рук, коли їй нормально сидиться, добре їсться і класно цілується, вона вирішила не допитати половину свідків – із 15 заявлених свідків вісьмох викликати не потрібно!» – обурився екс-міністр.

Зрештою, Юрій Луценко оголосив протест на дії головуючого, і суддя після невеличкої перерви таки вирішила викликати свідків – на наступне засідання, яке відбудеться 7 липня.

Олексій Баганець

Розмова Луценка зі свідками не є необхідною – прокуратура

Адвокат Юрія Луценка Олексій Баганець вказав на численні порушення, яких припустився суд у справі Луценка. Зокрема, він згадав про порушення права захисту поставити запитання всім свідкам, яким він вважає за потрібне.

«Мене влаштує лише одне: якщо суд дасть нам змогу безпосередньо дослідити докази, які надала у нашій справі Генпрокуратура. А тоді ми наполягатимемо на дослідженні тих доказів, які ми надамо. Хоча у нас немає певності, що нам дозволять це зробити», – резюмує адвокат.

Віктор Клименко

Натомість представник прокуратури у суді Віктор Клименко наголосив, що допит свідків у цьому процесі не є обов’язковим: їх допитували у справі про зловживання посадою міністра внутрішніх справ, з якої пізніше виділили справу про незаконне стеження за фігурантами отруєння Ющенка. Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Клименко звинуватив сторону захисту у маніпулюванні громадською думкою.

«Тактика захисту спрямована не на доведення юридично значущих фактів, а маніпулювати громадською думкою. І судячи з ваших запитань, ця тактика має певний успіх. – зауважив прокурор. – Твердження захисту, що свідки допитувалися в іншій справі, а відтак протоколи їхнього допиту в даній справі не мають значення, – є або профанацією, або спробою маніпулювати думкою тих, хто не має належної юридичної підготовки».

До сьогодні суд допитав у справі Луценка дев’ятьох свідків, і серед них не було жодного, запропонованого екс-міністром та його адвокатами.

У вівторок, 3 липня, справу Юрія Луценка продовжить розглядати інша інстанція – Європейський суд з прав людини. Ітиметься про те, чи законно його взяли під варту півтора року тому, і тримали за ґратами до вироку Печерського суду у справі зловживання посадою з боку екс-міністра МВС.

Читайте більше тут: