Навіщо податковій міліції медична картка гендиректора ТВі?

Микола Княжицький

Прага – Київ – Журналістська спільнота в Україні обурена ситуацією довкола популярного телеканалу ТВі. Податкова міліція порушила кримінальну справу проти генерального директора. Податківці вилучили документи телеканалу і, як виявилося, цікавилася в медичного персоналу поліклініки за місцем проживання гендиректора Миколи Княжицького його медичними документами. У чому ж конкретно полягають звинувачення проти нього? Про це генеральний директор ТВі розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.
Ми подали до суду, виграли суд у першій інстанції і після цього була порушена проти мене ця кримінальна справа

– У чому суть претензій: ми, коли будували телеканал, то купували обладнання, і держава залишилась винною нам ПДВ. Але держава не захотіла відшкодовувати нам цей податок на додану вартість, який ми сплатили до бюджету, але надала нам так званий «податковий кредит», тобто, ми просто ці кошти не доплачували в бюджет. Раптом навесні цього року призначається до нас позачергова перевірка (ми про це багато говорили і писали, тому що розглядали це як тиск і ніяких законних підстав призначати таку перевірку у податкової не було), на підставі перевірки було складено акт, що це не держава винна нам кошти, а ми винні державі кошти, оскільки неправильно цей податковий кредит оформляли!

Ми подали до суду, виграли суд у першій інстанції, і після цього була порушена проти мене ця кримінальна справа. До нас прийшли працівники податкової міліції, забрали всі документи, які є в телекомпанії. От така ситуація.

– Треба бути добрим фінансистом, щоб знати всі ці нюанси...

– Ні-ні! Я б так не сказав. Навпаки! Уявіть собі, що я Вам винен кошти. Але сильніший від Вас, і я Вам не хочу ці кошти віддавати, і хочу зробити винним Вас. Я йду і роблю якийсь фізичний тиск над Вами! От і вся історія.

– Сьогодні ЗМІ оприлюднили, серед іншого, і реакцію Юрія Луценка – політичного опозиціонера, який перебуває в ув’язненні, на те, що відбувається довкола ТВі, про те, що «влада Партії регіонів, яка тотально контролює (це я цитую) інформпотоки головних національних телеканалів, демонстративно закриває рота непідконтрольному джерелу інформації». Тобто, цю ситуацію довкола телеканалу ТВі пов’язують із виборами. Чи і Ви також дотримуєтесь цієї думки?
Як незалежний канал ми, звичайно, владу критикуємо найбільше, оскільки у них є більше відповідальності

– Так, я теж так вважаю, оскільки зараз передвиборчий період, і ми є єдиним засобом масової інформації, який українській владі, як, власне, і українській опозиції, жодним чином не є підконтрольним. Що для нас є дуже добре. Нас часто називають опозиційним каналом, ми таким каналом не є, але, як незалежний канал, ми, звичайно, владу критикуємо найбільше, оскільки у них є більше відповідальності. І ми розпочали офіційно декілька передвиборчих проектів і плануємо критикувати владу (як, до речі, й опозицію), щоб вони не обманювали виборців, для того, щоб не було фальсифікацій. Думаю, що владі, звичайно, це не подобається, їм такий контроль не потрібен.

– Пане Княжицький, із певних джерел мені відомо, що у Вас вимагали ще й медичну картку. Чи це відповідає дійсності?
Представники податкової міліції приходили в поліклініку за місцем мого проживання, і просили медичний персонал надати всі мої медичні документи

– Так, це відповідає дійсності. Її вимагали не в мене. Представники податкової міліції приходили в поліклініку за місцем мого проживання, і просили медичний персонал надати всі мої медичні документи. Це було минулого тижня. Абсолютно випадково я дізнався, бо лікарі знайомі виявились, повідомили, і все це вже дістало таке підтвердження.

– І як Ви взагалі припускаєте, для чого їм вона (картка) потрібна?

– Ну Ви знаєте, мені складно про це говорити, я не хочу робити поганих припущень, але думаю, що з якоюсь законною чи благородною метою у цій сфальсифікованій справі вони точно цю інформацію використати не хотіли, а хотіли використати якось інакше.

– Як Ви можете припустити подальший розвиток подій, як це може вплинути на роботу телеканалу?
Я сподіваюся на журналістську солідарність. Ми бачимо її, ми її отримуємо

– Я сподіваюся на журналістську солідарність. Ми бачимо її, ми її отримуємо, ми вдячні величезній кількості народних депутатів, які приїжджали до нас в офіс, які теж нас підтримують. От у вівторок буде з цього приводу збиратись засідання Комітету з питань масової інформації Верховної Ради України, і я сподіваюся, що ми зможемо себе захистити з допомогою наших симпатиків, колег і друзів.