Виставка з нагоди 60-річчя від дня заснування радіостанції «Вільна Європа» відкрилася в Києві (ФОТО, ВІДЕО)

Your browser doesn’t support HTML5

Сподіваюсь, що Радіо Свобода закриють – Портніков

Фотовиставка з нагоди 60-річчя від дня заснування радіостанції «Вільна Європа» в Мюнхені й Празі відкрилася в Київському бюро Радіо Свобода. За словами організаторів виставки, її метою є пам’ять про роль цієї радіостанції в житті посттоталітарних країн, а також про важливу роль вільних ЗМІ. Крім того, ця пересувна виставка покликана розповісти про загальну історію радіостанції «Вільна Європа» і продемонструвати конкретні приклади її впливу.

«Ми, чеська сторона, хочемо, щоб люди не забували про те, яку роль зіграло Радіо Свобода. Це був такий інтелектуальний канал, на якому можна було і слухати оповідання чеських дисидентів, п’єси і поезію, на ньому працювали відомі чеські історики і дійсно дисиденти-інтелектуали», – сказала Даґмар Остржанська, директор чеського культурного центру в Києві.

Річниця Радіо Вільна Європа

Відкриття виставки відвідали: заступник посла Чеської Республіки Павел Бучек, генеральний директор ТВі Микола Княжицький, відомий філософ, публіцист, дисидент, колишній політв’язень Євген Сверстюк – а також колишні працівники «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа»: Марина Остапенко, Лариса Мудрак та інші.

На сьогодні радіомовлення RFE/RL транслюється в низці арабських та азійський країн, а також у державах колишнього Радянського Союзу. На початку п’ятдесятих радіо «Вільна Європа» почала свою трансляцію з Мюнхена на Чехословаччину. Її появу ініціював американський Національний комітет із питань вільної Європи, не меншу роль у створенні радіоканалу відіграли й чехословацькі емігранти зі США. За чехословацьким зразком невдовзі з’явилися і радіостанції інших країн Східної Європи: Угорщини, Польщі, Румунії та Болгарії.