Нацбанк стримує девальвацію, на готівковому ринку – стабілізація

Сьогодні зранку показники готівкового валютного ринку суттєво не відрізняються від досягнутих напередодні.

Відділення банків готові купувати долар США за 8 гривень 22 – 24 копійки, продають за 8 гривень 26 – 27 копійок, інформує Finance.ua.

Водночас до показників минулого тижня, коли долар можна було купити за 8 гривень 20 копійок, ринок уже не повертається.

Стабілізацію курсу своїми діями на міжбанківському валютному ринку забезпечив Національний банк України. Державний «Ощадбанк» у четвер провів на міжбанку інтервенцію, продаючи долар за 8 гривень 25 копійок. Тим часом, залишки у національній валюті на транзитних і кореспондентських рахунках регулятора зменшилися з майже 19 до трохи більш як 16 мільярдів гривень. Українська економіка таким чином переживає чергову штучну «гривневу дієту».

Частина фахівців називають дії НБУ шкідливими.

«Стримування і жорстка монетарна політика та ті фінансові інструменти, які використовує Національний банк, є шкідливими для економіки України. Зрозуміло, що м’яка девальвація була б правильним виходом із нинішньої ситуації. Максимально стримувати можуть 3 місяці, а після цього може, як стиснута пружина, штовхнути достатньо далеко. 10-11 гривень за долар у лютому – це не межа», – наголосив у коментарі для Радіо Свобода член парламентського бюджетного комітету, депутат від НУНС Павло Жебрівський.