Доступність посилання

ТОП новини

Стримування курсу гривні може призвести до його обвалу – експерти


Київ – Стримування курсу гривні може призвести до його неконтрольованого стрибка вже у найближчі місяці, кажуть експерти. Вони наголошують: в умовах дефіциту іноземної валюти слід було б проводити м’яку девальвацію. Керівництво держави тим часом вживає заходи, щоб розширити можливості Нацбанку щодо впливу на процес курсоутворення. Зокрема, Президент Віктор Янукович підписав закон, який дозволяє НБУ примушувати експортерів валюти до продажу частини надходжень.

Підписаний Президентом закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів дії на грошово-кредитний ринок» покликаний допомогти Національному банку стримувати курс гривні, який не повинен коливатися більше ніж на 3%. Про це заявив у коментарі для Радіо Свобода член парламентського бюджетного комітету, депутат від Партії Регіонів Владислав Лук’янов. Коли у світі впали попит та ціни на товари, експортовані з України, що скоротило валютні надходження, влада має вживати регулятивні заходи – заради утримання курсу національної валюти та підвищення рівня внутрішнього споживання, наголосив він.

Враховуючи захист економічних і соціальних прав населення України, ми мусимо робити сильну гривню
Владислав Лук’янов
«У цій ситуації ми мусимо захищати і своє виробництво, і свої ринки, і свою національну одиницю – гривню. Враховуючи захист економічних і соціальних прав населення України, ми мусимо робити сильну гривню. Якщо є завдання щодо створення робочих місць та відновлення промисловості, ми мусимо підтримувати рівень національної валюти», – сказав Лук’янов.

Стримувати гривню у цьому коридорі не реально, кажуть у банках

Утім, виконати завдання щодо утримання курсу на рівні, близькому до 8 гривень за долар, в умовах, коли скорочуються валютні надходження в країну, майже не можливо, зауважив у коментарі для Радіо Свобода голова наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук.

Утримувати цей курс – це завдання досить складне... Потрібна якась невеличка девальвація, яка зняла б цей надлишковий попит
Юрій Блащук
«Стримувати сьогодні гривню у цьому коридорі не реально. Коли є питання обмеження надходжень, тоді утримувати цей курс – це завдання досить складне. Я не думаю, що ми повинні ставити це за мету. Потрібна якась невеличка девальвація, яка зняла б цей надлишковий попит. А говорити, що ми будемо посилювати курс національної валюти, то для цього немає макроекономічних передумов», – зазначив Блащук.

Нацбанк зможе стримувати курс гривні не довше 3 місяців – Жебрівський

Український уряд мав би виконати настанови Міжнародного валютного фонду, щоб поновити кредитування з боку цієї установи та пожвавити темпи зовнішнього інвестування, наголосив у коментарі для Радіо Свобода член парламентського бюджетного комітету, депутат від НУНС Павло Жебрівський. За його словам, в іншому разі Нацбанк може повністю втратити контроль над курсоутворенням.

Може, як стиснута пружина, штовхнути достатньо далеко. 10-11 гривень за долар у лютому – це не межа
Павло Жебрівський
«Стримування і жорстка монетарна політика та ті фінансові інструменти, які використовує Національний банк, є шкідливими для економіки України. Зрозуміло, що м’яка девальвація була б правильним виходом із нинішньої ситуації. Максимально стримувати можуть 3 місяці, а після цього може, як стиснута пружина, штовхнути достатньо далеко. 10-11 гривень за долар у лютому – це не межа», – припустив Жебрівський.

У жовтні українці купили іноземної валюти на понад 2 мільярди доларів. Попит перед виборами виявився на 20% вищим, ніж за місяць до цього, у вересні. При цьому, за повідомлення Нацбанку, деякі банківські установи від продажу валюти фізичним особам відмовлялися.

13 листопада на міжбанківському валютному ринку за 1 долар давали понад 8,3 гривні.

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів дії на грошово-кредитний ринок» Верховна Рада ухвалила
6-го листопада.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG