Доступність посилання

ТОП новини

Гривня після виборів – падіння чи стабілізація?


Київ – Україна зазнає великих проблем в економіці і це неминуче відобразиться на курсі гривні, попереджають деякі фахівці. Дехто з них звинувачує Нацбанк у підігріванні додаткового попиту на іноземну валюту. І, мовляв, падіння національної грошової одиниці можливе вже після парламентських виборів, які відбудуться менш ніж за тиждень.
Натомість інші експерти загроз гривні не вбачають, про це ж заявляють і в уряді.


Темпи промислового виробництва в Україні падають: минулого місяця – на чотири відсотки, зараз – на сім, наголошує заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Микола Катеринчук. І з такою динамікою гривня може невдовзі знецінитися на десять відсотків і більше. А далі у Національного банку може забракнути можливостей для стабілізації національної грошової одиниці.

Немає підстав думати, що обвал (гривні) трапиться цього року. Але і підстав для заспокоєння немає
Микола Катеринчук
«Немає підстав думати, що обвал (гривні) трапиться цього року. Але і підстав для заспокоєння немає», – констатує Микола Катеринчук.

На думку деяких експертів, НБУ намагається викликати додатковий попит на іноземну валюту і таким чином знецінити гривню. Як заявив порталу Finance.UA голова Комітету економістів України Андрій Новак, останні постанови НБУ не заспокоюють ситуацію, а підігрівають негативні очікування. І це може призвести до повторення подій чотирирічної давнини, коли завдяки панічним настроям сталася значна девальвація гривні.

У самому Нацбанку, натомість, запевняють, що роблять усе можливе для стабілізації становища з національною грошовою одиницею.

«Певні загрози для гривні існують»

Член спостережної ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник вважає певні кроки НБУ на валютному ринку позитивними. Водночас він констатував Радіо Свобода, що запропонований НБУ набір «монетарних інструментів» підігріває попит населення на іноземну валюту. І це може позначитися на стабільності гривні.

Певні загрози для гривні існують. Це залежатиме від дій НБУ, уряду та нової Верховної Ради. Є всього-на-всього два реальних інструменти, які можуть стримати цю небезпеку
Ярослав Колесник
«Певні загрози для гривні існують. Це залежатиме від дій НБУ, уряду та нової Верховної Ради. Є всього-на-всього два реальних інструменти, які можуть стримати цю небезпеку. Йдеться про закони про обов’язковий продаж валюти і про обмеження валютних операцій на рівні 90 днів», – зауважив Ярослав Колесник.

Усі необхідні ресурси і інструменти

Зі свого боку, гендиректор міжнародної інвестиційно-банківської компанії Вадим Браїловський заявив, що гривня буде стабільною і після парламентських виборів. А уряд і Нацбанк мають усі необхідні ресурси і інструменти для забезпечення стабільності гривні як до парламентських виборів, так і після них.

«Валютні резерви в Україні стабільні. У нас плюсове зовнішньоторговельне сальдо, хоч і невелике», – запевняв і Микола Азаров. Раніше прем’єр зазначив, що уряд прогнозує наступного року середній курс гривні до долара на рівні 8 гривень 11 копійок – 8 гривень 20 копійок. І такий прогноз використають для підготовки проекту держбюджету наступного року.

Зі свого боку, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко
не вбачає нічого катастрофічного у незначних коливаннях курсу національної валюти. І такі коливання не варто стримувати будь-якою ціною, вважає він.

«Я поняття стабільності розумію таким чином: це нормальне коливання курсу в 5-10%. І населення, і бізнес мають до цього звикнути, і це абсолютно правильно. І тоді вони закладатимуть оці ризики у свою валютну діяльність. Бізнес – у бізнес-плани, населення – як заощаджувати, під які відсотки класти», – зауважує Олександр Савченко.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG