У Кривому Розі знову мітингували проти монополізації сфери розповсюдження преси

У Кривому Розі учасники акції протесту проти закриття мережі газетних кіосків звернулись у середу до Президента Віктора Януковича з вимогою втрутитись у ситуацію. Як повідомили Радіо Свобода активісти, мітинг відбувся під стінами Криворізької міської ради, і в ньому взяло участь понад 200 людей – звільнені співробітники газетних кіосків, підприємці Кривого Рогу, небайдужі жителі.

За словами учасників акції, підхід до міськвиконкому їм перекрили екіпіровані для вуличних сутичок міліціонери у бронежилетах, а також спецпідрозділи «Беркуту».

Водночас учасники наголошують, що їхня акція мала мирний характер: вони протестували проти знесення кіосків компанії «Преса-М» і позбавлення роботи майже 150 працівників.

Генеральний директор ТОВ «Преса-М» Олег Макаренко заявив, що кіоски його газетної мережі почали знищувати ще наприкінці 2012 року, і в середу працівники компанії були змушені провести вже п’яту акцію протесту, адже на попередні влада не реагувала.

«У зв’язку зі знищенням ТОВ «Преса-М» у Кривому Розі залишилось тільки одне підприємство-монополіст, яке надає послуги продажу періодичних видань, а це суперечить законодавству. Просимо покласти край самоуправству», – мовиться у зверненні учасників протесту до Президента.

За даними учасників акції протесту, мережа газетних кіосків «Преса-М» у Кривому Розі була найбільшою в місті; на відміну від інших, ця мережа поширювала і провладні, і незалежні видання. У січні сесія міськради в односторонньому порядку розірвала договір із власниками мережі на оренду землі, одразу ж були знесені 29 кіосків.

Радіо Свобода звернулось за коментарями щодо ситуації навколо газетних кіосків до міськради ще під час першої акції протесту, однак досі їх не отримало.