Сенат США затвердив нового директора ЦРУ

Ерік Голдер, архівне фото

Сенат Конгресу США затвердив у четвер на посаду директора Центрального розвідувального управління Джона Бреннана. За нього проголосували 63 присутні сенатори, проти були 34.

У середу республіканці в Сенаті блокували затвердження Бреннана. Зокрема, сенатор-республіканець Ранд Пол вдався до тактики обструкції, відомої у США як «піратство» (filibustering): він виступав проти цієї кандидатури протягом 13 годин, завершивши свій виступ по півночі на четвер.

Незгоду в висуванням Бреннана багато республіканців пов’язують із застосуванням у зонах американських воєнних операцій безпілотних літаків проти підозрюваних у причетності до тероризму, зокрема, і проти тих, хто має громадянство США. Бреннан був одним із провідних ідеологів операцій безпілотників.

Цього тижня міністр юстиції США Ерік Голдер заявляв, що не може виключити застосування ударів безпілотників і проти американців, яких у США підозрюють у причетності до тероризму.

Кандидатуру Джона Бреннана висунув до своєї нової адміністрації президент Барак Обама. Попередній директор ЦРУ Дейвід Петреус подав у відставку в листопаді минулого року, коли викрилися його неналежні зв’язки з однією жінкою.

57-річний Джон Овен Бреннан нині є чільним радником президента Барака Обами з питань боротьби з тероризмом. Зокрема, він відіграв вирішальну роль у плануванні позаминулого року рейду, в перебігу якого був убитий на території Пакистану провідник терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бін Ладен.

До 2005 року Джон Бреннан уже пропрацював 25 років у ЦРУ, зокрема, в часи президента Джорджа Буша-молодшого він був директором Національного протитерористичного центру. Саме його називають автором програми використання безпілотників проти підозрюваних терористів. Він також висловлювався на захист особливо суворих, так званих «розширених», способів допитів підозрюваних у тероризмі. Цю таємну програму спеціальних методів допитів критики прирівнювали до застосування тортур.

Через ці суперечності навколо кандидатури Бреннана Обама не став висувати його на керівника ЦРУ під час свого першого президентського терміну.