Снігопад закінчиться за два дні, а потепління почнеться за тиждень – Гідрометцентр

Рекордні снігопади у Києві, 24 березня 2013

Київ – Снігопад, який накрив на вихідних пів-України, закінчиться вже цими днями, кажуть у Гідрометцентрі. Проте потепління, кажуть метеорологи, варто чекати не раніше ніж за тиждень. Негода дала привід і для політичних заяв: опозиція у Києві заговорила про те, що глава КМДА Олександр Попов має негайно подати у відставку – бо не впорався зі снігом. Столична влада, як і підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій по всій Україні, кажуть, що роблять усе можливе.

Циклон, що повернув зиму серед весни, повністю покине територію України вже за тиждень, розповів Радіо Свобода директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.
Чекаємо на подальше зниження температури в більшості регіонів України
Микола Кульбіда

«Киянам особливо турбуватися не потрібно, оскільки основний сніг вже випав, і ті дуже незначні опади, які ще падатимуть до кінця сьогоднішнього дня і завтра, суттєво на ситуацію вже не вплинуть. Невеликі опади ще очікуються на північному сході та сході України. Водночас чекаємо на подальше зниження температури повітря в більшості регіонів України до 9–14 градусів морозу», – пояснив він.

Негода за два дні знеструмила в Україні до півтисячі населених пунктів. Рятувальники з Держслужби надзвичайних ситуацій усі вихідні звітували про зроблене: на сайті можна знайти численні фото і відео їхньої роботи у різних регіонах України. До того, щоб відкопати Україну з-під снігу, навіть залучили спецтехніку Міністерства оборони.

Кияни відпрацьовуватимуть позаплановий вихідний

У столиці, щоб полегшити роботу комунальникам (і киянам, які муситимуть якось добратися на роботу), понеділок оголосили вихідним. Стосуватиметься це, щоправда, працівників бюджетної сфери (за винятком медиків і тих, хто ліквідує наслідки заметілі), однак приватним структурам також рекомендували не викликати працівників цього дня.



Глава КМДА Олександр Попов відзвітував на вихідних, що столична влада у час негоди «працювала цілодобово». «Створено міські та районні штаби. Вони також працюють цілодобово. Звертаюсь до всіх автомобілістів. Зрозумійте, нам конче потрібно звільнити наші вулиці від припаркованих авто. Ми вводимо евакуацію задля того, щоб забезпечити стабільну роботу нашого громадського транспорту. Також прошу: без нагальних потреб не використовуйте свої власні автомобілі», – звернувся до киян Попов.

Чистили не Київ, а дорогу в Межигір’я?

Опозиція натомість заявам Попова про активну роботу не вірить. Ба більше – вимагає його відставки. Народний депутат від «Батьківщини» Олександр Бригінець заявив Радіо Свобода: глава КМДА – попри всі свої можливості – не мінімізував наслідки снігопаду для жителів столиці.
Швидше за все, вся техніка була кинута на розчищення доріг для президента, треба було йому забезпечити трасу Бориспіль-Межигір’я
Олександр Бригінець

«За всю історію Києва не було такого, щоб понад 2 доби не працював громадський транспорт. Швидше за все, вся розчищувальна техніка була кинута на розчищення доріг для президента, який у п’ятницю ввечері повертався з Польщі і треба було йому забезпечити трасу Бориспіль-Межигір’я. Фактично не місто, не місцева влада виконує функції, які вона повинна виконувати за наші з вами бюджетні гроші, а приватні люди», – наголошує парламентар.

«Я був свідком того, як людина хотіла витягнути свою машину, взяла комунальний очищувач, заплатила йому 400 гривень і розчистила шматок свого двору і під’їзд до свого автомобіля. Тобто навіть коли комунальний транспорт працює, його намагаються забрати з центральних вулиць ті, у кого є гроші», – розповідає Бригінець.

Люди організувалися у соцмережах

Щоб прибрати сніг з українських доріг, рятувальники залучили понад 400 одиниць техніки. Проте, наприклад, у Києві вивільняти свої машини з-під заметів багатьом водіям довелося самотужки. Допомагати їм взялися небайдужі. У соціальних мережах з’явилися групи, де люди пропонували свою допомогу: прийти з лопатами, гарячим чаєм і бутербродами чи виїхати на власному авто і вже разом витягнути того, хто застряг.

Наприклад, власник джипу Павло Специан разом із двадцятьма друзями за два дні визволив понад сотню автомобілів. «Телефонують дуже часто, просять витягнути машину, забрати дітей», – розповів Павло.

Відкидали сніг із доріг і тротуарів і активісти партій УДАР та «Свобода». Свої дії вони назвали «безстроковою акцією порятунку киян від непогоди».

Водночас знайшлися у Києві і люди, які, з огляду на відсутність громадського транспорту пропонували підвезти – щоправда, йшлося про астрономічні для таких послуг суми. Наприклад, очевидці розповідають, що на Нивках курсувала маршрутка, яка возила громадян на Виноградар мало не за 40 гривень із людини (зазвичай вартість проїзду цим маршрутом коштує традиційні 2 гривні 50 копійок).

Надзвичайний стан, оголошений у Києві у суботу, триватиме ще близько тижня, спрогнозував Олександр Попов. Уряд вже ухвалив рішення надати Києву фінансову допомогу – для оплати послуг некомунальних підприємств, що долучилися до ліквідації наслідків негоди.