Українська сторона розглядає 18 версій причин невдалого запуску ракети «Зеніт»

На міжнародній конференції «Космічні технології: сьогодення та майбутнє»

Дніпропетровське конструкторське бюро «Південне» розглядає 18 версій причин падіння ракети-носія «Зеніт-3SL» спільного українсько-російського виробництва, заявили в середу представники КБ «Південне» на міжнародній конференції «Космічні технології: сьогодення та майбутнє» у Дніпропетровську.

Начальник центру інформаційних зв’язків КБ «Південне» Юрій Мошненко повідомив, що українська сторона не вважає себе винною. Фахівець також зазначив, що наразі спеціалісти шукають, як унеможливити подібні аварії в майбутньому.

«Шукаємо. Одна з 18 версій. Наше завдання – зробити так, аби виключити всі ці 18 версій, перекрити можливі причини», – сказав Юрій Мошненко.

Водночас він не заперечив, що причиною аварії могли бути проблеми з бортовим джерелом потужності, виготовленим українськими ракетобудівниками.

У лютому ракета «Зеніт-3SL2 українсько-російського виробництва під час невдалого пуску в рамках проекту «Морський старт» впала в океан. За офіційною версією причин аварії, оприлюдненою в Росії, винною є українська сторона.

Ракета-носій «Зеніт» виготовлена в Україні на Державному підприємстві «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод імені Макарова» («Південмаш», Дніпропетровськ). Частина комплектувальних елементів виготовлена на підприємствах Росії. Запуск здійснювала міжнародна акціонерна компанія Sea Launch (штат Каліфорнія, США).