Інвестори не йдуть до України через корупцію та свавілля чиновників?

Україна зараз має найнижчий індекс привабливості для інвесторів за останні 5 років. Іноземні інвестори бояться вкладати в економіку України свої кошти, бо не розуміють, за якими правилами тут можна вести бізнес. Наразі до України надходить лише сьома частина того, що було потрібно для суттєвого зрушення в економіці. Головна перепона для інвесторів – корупція й свавілля місцевих чиновників.

Президент України, прем’єр-міністр, міністри, керівники численних державних агенцій на усіх зустрічах міжнародного рівня розповідають про те, як в Україні чекають на інвестиції. На початку цього року Віктор Янукович доручив урядові «зробити все можливе, щоб Україна увійшла і в сотню інвестиційно найпривабливіших країн».

Між тим, обсяги прямих іноземних інвестицій до України зменшуються. За підсумками 2011 року вони становили майже 6,5 мільярдів доларів, а у 2012 році знизилися до 6 мільярдів. Про скорочення фінансування проектів в Україні через корупцію заявив і Європейський банк реконструкції та розвитку.
Надходження прямих іноземних інвестицій у 2012 році
Кілька компаній з американськими інвестиціями, що вже десяток років працювали в Україні, заявили про відхід з країни. За підсумками минулого року, загальний рівень прямих інвестицій зі США склав майже 937 мільйонів доларів, що на 106 мільйонів менше, аніж у 2011 році.

Неможливо чесно працювати в Україні – міжнародний бізнес

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) уже понад 5 років опитує топ-менеджерів іноземних компаній, що працюють в Україні. Згідно з цим дослідженням, індекс інвестиційної привабливості України зараз найнижчий від осені кризового 2008 року.

Керівники компаній з іноземними інвестиціями кажуть, що не бачать жодних позитивних змін, 43% опитаних менеджерів назвали інвестиційний клімат в Україні однозначно несприятливим, а ще 48% – швидше несприятливим для інвестування.

«Міжнародний бізнес все частіше говорить про неможливість чесно працювати в Україні», – мовиться у доповіді ЄБА.
Індекс інвестиційної привабливості України
Іноземні інвестори не хочуть вкладати гроші в українську економіку через тотальну корупцію, вибіркове правосуддя та постійну зміну правил ведення бізнесу, сказав Радіо Свобода заступник голови Громадської ради Державного агентства з інвестицій Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Your browser doesn’t support HTML5

Корупція й постійна зміна правил відлякують інвесторів – Ліссітса

Алекс Ліссітса називає типовою ситуацію, що склалася в Черкасах із бізнесом, де є данські інвестиції. Данський інвестор вже підготував звернення до Генеральної прокуратури України, адміністрації президента, посольства Данії. Якщо ж на звернення ніхто не відреагує, бізнесмен обіцяє поскаржитись на Україну і в Європарламент.
18.04.2013
Черкаська влада з надуманих причин виганяє данського інвестора?

«Цинізм не має меж. Суддя прямо сказав: а чого він сюди йшов, він що, не бачив, який тут прапор висить?» далі

Влада все ж звітує, що кількість інвестицій збільшується. Це можна пояснити, зокрема, й розрекламованими урядом планами будівництва терміналу, для перетворення скрапленого газу у газоподібний. Його планують будувати біля морського торговельного порту «Южний».

19.04.2013
Інвестиції йдуть на Одещину, але не йдуть в Україну?

Індекс інвестиційної привабливості України з початку року рекордно знизився до 2,12 бала із 5 можливих далі