Бостонському нападникові оголосили звинувачення

Похоронна процесія в Бостоні присвячена одному загиблому під час вибухів влаштованих терористами, 22 квітня 2013 року

У США підозрюваному в улаштуванні вибухів у Бостоні висунули офіційні звинувачення. Влада каже, що судитимуть громадянина США Джохара Царнаєва за тероризм, але цивільним судом. Правоохоронці кажуть, що, як виглядає, дії Джохара і його загиблого брата Тамерлана мотивував релігійний екстремізм, але не зв’язки з ісламістськими організаціями. Тим часом Радіо Свобода продовжило з’ясовувати ймовірні ісламські контакти братів Царнаєвих.

19-річному Джохарові Царнаєву, який вижив після поліційних операцій затримання його і брата, офіційно зачитали звинувачення в низці кримінальних злочинів, серед них у використанні зброї масового ураження, що призвело до загибелі людей. Саме він зі старшим братом Тамерланом, який пізніше загинув після перестрілки з поліцією, як вважають, і влаштував вибухи на Бостонському марафоні понад тиждень тому, від яких загинули три людини й були поранені понад 200; пізніше вони також убили поліцейського. В разі визнання винним Царнаєву загрожує довічне ув’язнення чи й смертна кара.

Your browser doesn’t support HTML5

Затримання Джохара Царнаєва на відео з поліції

Минулого року Джохар Царнаєв, чеченець за національністю, отримав громадянство США, тож, усупереч деяким закликам, його судитимуть не як іноземного терориста, підтвердив у Вашингтоні речник Білого дому Джей Карні.

Ми судитимемо цього терориста в нашій національній системі правосуддя
Джей Карні
«Його не судитимуть як учасника бойових дій-ворога. Ми судитимемо цього терориста в нашій національній системі правосуддя. За законодавством США, громадян Сполучених Штатів не можна судити у військових комісіях», – сказав речник, згадуючи про спеціальні судові органи, створені для іноземних підозрюваних у тероризмі на військовій базі США поза межами країни, в Гуантанамо на території Куби.

Звинувачення Джохарові Царнаєву зачитали в понеділок просто в лікарні в Бостоні, де його під охороною лікують від серйозних поранень. Йому також призначили адвоката.

Затримання Джохара Царнаєва, 19 квітня 2013 року


У нього вже взяли й перші свідчення – як виглядає, письмові, бо він не може говорити, і не знати, чи й зможе колись: Джохар має важке поранення горла, але ще достеменно не відомо, чи воно отримане в перестрілці, чи то була спроба самогубства.

В ісламізмі не помічені

За словами правоохоронців, ці попередні дані допиту разом із іншими свідченнями наводять на думку, що брати діяли з мотивів релігійного екстремізму, але вочевидь не причетні ні до яких ісламістських терористичних організацій.

Похоронна процесія присвячена офіцеру, який загинув під час перестрілки з підозрюваними у вибухах у Бостоні, Масачусетс, 23 квітня 2013 року

У бостонському Ісламському центрі, куди брати Царнаєви заходили молитися, про них не пригадали нічого підозрілого. Тепер старійшини мусульманської громади Бостона і працівники центру просять членів громади дати правоохоронцям свідчення з цього огляду, якщо вони будуть, сказала Радіо Свобода головний адміністратор Ісламського товариства Бостона Ніколь Моссалам.

За її словами, брати Царнаєви й близько не належали до тих, хто ходить на молитву по п’ять разів щодня. «Власне кажучи, участь братів у громаді полягала в тому, що вони іноді приходили на молитву по п’ятницях. Молодший, як ми вже казали, взагалі був у нас лише раз, за тією інформацією, яку ми зараз маємо», – сказала представниця ісламської громади Бостона.

Вона додала, що там збираються, зокрема, з’ясувати ситуацію з повідомленнями про те, що старший із братів Тамерлан за останні півроку двічі перебивав казання імама, які він вважав не досить суворо ісламськими.

Свічки запалені в честь тих, хто захинув під час вибухів у Бостоні, 21 квітня 2013 року


Тамерлан Царнаєв «учив усіх молитися»

Тим часом у Росії, в Дагестані, де раніше якийсь час жила родина Царнаєвих і де зараз перебувають батько й мати братів, їхня тітка Патімат Сулейманова пригадала в розмові з Радіо Свобода, як Тамерлан Царнаєв минулого року шість місяців пробув у Дагестані. За її словами, на час приїзду в березні минулого року Тамерлан уже був глибоко релігійним.

Патімат Сулейманова


Він своїх батьків навчив молитися, сестер, брата навчив молитися
Патімат Сулейманова
«Він приїхав, щоб сказати тим, хто живе тут, у Дагестані: моліться! Ну хіба ж це погано? Це не погано. Він своїх батьків навчив молитися, сестер, брата навчив молитися. Він же не став наркоманом, алкоголіком, не пішов якимсь поганим шляхом – він ішов так, як живуть в ісламі. А зараз вішають ярлики, що вони терористи…» – заявила тітка братів.

За її словами, Тамерлан Царнаєв був радий атмосфері ісламу, яка нині панує в Дагестані, і спочатку збирався перевезти туди і свою малу дочку, але врешті все ж повернувся до США через те, що в Дагестані не зміг повноцінно займатися боксом. Раніше у США повідомляли, що Тамерлан, який іще не мав американського громадянства, прагнув здобути його, зокрема, завдяки своїм успіхам у боксі.

Матеріал підготували: Сергій Драчук, Heather Maher, Tom Balmforth