В МЗС висловили занепокоєння заявами генконсула Росії у Криму про «зраду» кримських татар

До Міністерства закордонних справ України в середу викликали старшого радника посольства Росії Віктора Ліхачова, до якого «було доведено занепокоєння української сторони у зв’язку з некоректними висловлюваннями» генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андреєва стосовно представників кримськотатарського народу України, повідомила прес-служба МЗС.

Представникові посольства Росії наголосили, що кримськотатарське населення є невід’ємною складовою частиною багатонаціонального українського суспільства. МЗС України виходить із того, що офіційна позиція Російської Федерації визначається положеннями Угоди з питань, пов’язаних із відновленням прав депортованих осіб, національних меншин і народів, яка підписана і ратифікована Росією, а не думкою російського консульського агента.

У зв’язку з цим МЗС України висловило сподівання, що МЗС Росії та російська влада дадуть належну оцінку висловлюванням Андреєва «у частині як артикуляції офіційної позиції Росії, так і корегування предмету його професійної діяльності», мовиться в повідомленні.

Голова фракції «Курултай-Рух» кримського парламенту, перший заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України заявити про небажаність перебування генерального консула Росії в Сімферополі Володимира Андреєва на території України у зв’язку з його висловлюваннями в інтерв’ю телеканалові ATR, у якому він фактично виправдав депортацію кримських татар. На його думку, прокуратура Криму й СБУ мали б дати правову оцінку цим висловлюванням, а для керівництва Росії зробило б честь відкликання цього, за його словами, «так званого дипломата». Як сказав Чубаров, «честю для нашої держави буде негайне повідомлення панові Андреєву про його небажане перебування на території української держави».

Генконсул Росії в Сімферополі Володимир Андреєв в інтерв’ю телеканалові ATR висловив учора переконання, що в усіх заходах, які стосуються депортації кримських татар, має бути присутньою тема їхнього «колабораціонізму та пособництва окупантам». При цьому на уточнювальне запитання журналіста Андреєв кілька разів повторив, що його позиція «відповідає офіційній позиції Росії».