США і Німеччина застерегли Росію не продавати ракет владі Сирії

Джон Керрі (л), Ґідо Вестервелле (п), архівне фото

Сполучені Штати Америки і Німеччина попередили сьогодні Росію, що надання владі Сирії сучасних комплексів протиповітряної і протиракетної оборони може підірвати зусилля з метою покласти край сирійському конфліктові.

Державний секретар США Джон Керрі заявив, що передача Дамаскові російських систем С-300 не піде на користь намаганням Вашингтона і Москви влаштувати мирні переговори сторін конфлікту в Сирії.

А міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле, який зустрічався з американським колегою у Вашингтоні, зі свого боку, заявив, що надання владі Сирії таких озброєнь «цілковито неправильне».

У Росії сьогодні заявляли, що виконають раніше укладені контракти на постачання зброї владі Сирії, одним із яких є контракт щодо С-300.

Помічник президента Росії Юрій Ушаков заявив сьогодні, що його країна має право постачати зброю владі Сирії і виконає всі наявні контракти на таке постачання. Але навряд чи Росія укладатиме нові такі контракти, додав він.

Сьогодні ж російський військовий літакобудівник, корпорація «МіҐ», заявив, що виконає наявні контракти на постачання владі Сирії сучасних винищувачів МіҐ-29. Як сказав генеральний директор компанії Сергій Коротков, зараз тривають переговори про постачання Дамаскові принаймні 10 цих винищувачів.

Також сьогодні російська газета «Ведомости» написала, що Росія може не поставити сирійській владі зенітно-ракетні комплекси С-300 цього року. Газета заперечила повідомлення, ніби ця сучасна зброя вже прибула до Сирії. За даними не названого виданням джерела в оборонній галузі Росії, постачання заплановане лише на наступний рік.

Президент Сирії Башар Асад в оприлюдненому вчора телевізійному інтерв’ю заявив, що Росія нещодавно виконала частину деяких контрактів на постачання зброї, укладених попередніми роками. При цьому в інтерв’ю, яке передав контрольований радикальним ісламістським рухом «Хезболла» ліванський телеканал «Аль-Манар», сирійський президент не говорив прямо, чи ці його слова стосуються російських систем протиповітряної і протиракетної оборони С-300.

Росія наполягає, що має право постачати зброю владі Сирії, бо Рада безпеки ООН не забороняла цього. Водночас Москва критикує рішення Євросоюзу припинити чинність свого власного ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям, заявляючи, що саме воно зашкодить російсько-американським зусиллям покласти край конфліктові в Сирії.