Навального зареєстрували кандидатом на виборах мера Москви

Керівник виборчкому Валентин Горбунов демонструє посвідчення кандидата на мера Москви Олексія Навального, 17 липня 2013 року

У середу Московська міська виборча комісія офіційно зареєструвала опозиціонера і критика Кремля Олексія Навального кандидатом на виборах мера російської столиці. А у четвер у Кірові буде оголошено вирок Навальному у справі компанії «Кіровліс». Якщо його визнають винним, формально це не завадить опозиціонерові брати участь у мерській кампанії. Однак Навальний заявив, що може сам зняти свою кандидатуру з виборів у разі арешту в залі суду 18 липня.

У середу останнім, шостим учасником виборів мера Москви став опозиціонер Олексій Навальний, якого висунула партія РПР-ПАРНАС. Ніяких зауважень до нього у комісії не було, і, як заявив керівник виборчкому Валентин Горбунов, рішення було ухвалене одностайно.

Разом з цим, як пояснив представник виборчкому, права брати участь у виборах Навальний буде позбавлений, якщо обвинувальний вирок набере законної сили. Статися це може після розгляду апеляції у наступній судовій інстанції і затвердження нею вердикту Ленінського районного суду у Кірові.

За словами Навального, «апеляція подається упродовж 10 днів, далі вона може бути розглянута блискавично, або це займе якийсь час». Однак рішення про зняття своєї кандидатури з виборів він, ймовірно, озвучить після винесення вироку у четвер.

Навальний заявив, що зніме свою кандидатуру з виборів, якщо його заарештують. За його словами, арешт позбавить його можливості агітувати, збирати гроші, зустрічатися з виборцями, а отже, коли він набере низьку кількість голосів, його проголосять невдахою. «Питання буде: чи визнаємо ми це виборами. Я думаю, що ні»», – заявив Навальний.

Брати чи не брати участь у виборах – питання стратегії

На думку наближеного до Кремля політолога Сергія Маркова, яке він висловив у коментарі радіо «Ехо Москви», Навального зареєструють кандидатом у мери Москви, він отримає менш як 10 відсотків, тим самим зміцнить легітимність виборів мера Москви, а, отже, зміцнить і легітимність системи виборів у Росії в цілому і продемонструє слабкість так званої «білострічкової» опозиції.

При цьому, на його думку, Навальному дуже важлива участь у виборах, оскільки він сподівається, що кандидатоаі об’єднаної опозиції дадуть не реальний термін, а умовний. А якщо дадуть і реальний, то Навальний опиниться у в’язниці не як один з «болотних» активістів, а як лідер опозиції, стане другим Ходорковським або аналогом Юлії Тимошенко. Його не будуть ображати у в’язниці, і до нього будуть їздити європарламентарі.

Як вважає російський публіцист Раф Шакіров, участь у виборах для Навального – заздалегідь програшний варіант, бо їхній переможець давно визначений. І це – нинішній керівник міста Сергій Собянін.

«Я думаю, що в результатах ніхто не сумнівається, що це буде Собянін. А хто з відривом у 100 кілометрів поділить друге, третє і четверте місце, значення не має взагалі. Але якщо з’ясується, що за нього проголосувала жменька виборців, то з точки зору його майбутнього політичного потенціалу це дуже шкідлива річ», – сказав оглядач в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода.

Проте представники опозиції говорять, що якщо Навальний дійде до дня голосування, то в нього є шанс розраховувати на другий тур. Таку думку в інтерв’ю російській службі Радіо Свобода висловив однопартієць Навального Ілля Яшин.

«Всерйоз за владу борються два кандидати: Олексій Навальний і Сергій Собянін. Головне завдання, щоб Навальний до виборів дійшов. Є велика ймовірність, що до виборів його просто не допустять. Але, дійшовши до дня голосування, я переконаний, Олексій Навальний отримає хороший результат. Навіть зараз, на старті виборчої кампанії, у нього другий результат і є великий потенціал зростання», – вважає опозиціонер.


Відеорепортаж російської редакції Радіо Свобода