Позиція Мінкульту: маєш гроші – руйнуй Львів

Новобудова в історичному центрі Львова

Львів – Центральна історична частина Львова вже 15 років перебуває під охороною ЮНЕСКО. Але це аж ніяк не є перепоною для грошовитих людей руйнувати архітектуру. І діють таким чином під самісіньким носом міської та обласної влад, прокуратури і правоохоронців, за дозволами Міністерства культури. А об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) стало ще однією схемою для захоплення історичної будівлі.

На кам’яниці Рорайського, на площі Ринок, 16, на таблиці читаємо – «XVI- XIX століття. Охороняється державою, пошкодження карається законом». Втім ані це попередження, ані розташування перед самісінькою міськрадою не завадило спритним підприємцям, власникам готелю зі Староєврейської, 9 захопити внутрішній дворик і між двома будинками будувати броварню. Дозвіл на пошкодження пам’ятки архітектури надало Міністерство культури і це не перший випадок. Грошовиті люди вирішують усі питання у Києві.

Держархбудконтроль – байдужий контролер

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко розповіла, що міська влада не може зупинити будівельні роботи. Адже з 2009 року це – у компетенції Держархбудконтролю.

«Перше звернення до охоронних органів культурної спадщини було 11 грудня 2012 року, коли ми повідомили, що роботи ведуться без дозволів у дворику спільного користування двох будинків. Якщо це пам’ятка національного значення, то дозвіл видає центральний орган охорони культурної спадщини – це департамент культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури. Літній майданчик у дворику встановлений незаконно, такий дозвіл видає міськрада, а ми нічого не видавали. Справа зараз в суді», – говорить Лілія Онищенко.

Дивно, але й мешканці кам’яниці довший час спостерігали за будівельними роботами у дворику, аж допоки бізнесмен не захопив їхні підвали, і це стало загрозою для будинку. Інспекція Держархбудконтролю у Львівській області на звернення людей не реагує, каже адвокат мешканців Ірина Бабій.

«Бездіяльність Держархбудконтролю у справі захоплення підвальних приміщень на площі Ринок, 16 і проведення там незаконних будівельних робіт мешканці оскаржуватимуть у суді, вимагаючи визнати їх незаконними».

Правоохоронцями відкрито кримінальне провадження за руйнування пам’ятки.

Спрацювала продумана схема ОСББ

Згідно ухвали Львівської міськради, цільове призначення землі у дворику – це обслуговування будинка на Староєврейській, але там самовільно встановили літній майданчик, тобто, цільове призначення земельної ділянки змінили. Відтак спрацювала схема, коли земля у користуванні ОСББ для обслуговування будинка використовується для збагачення представників цього ж ОСББ. Таких прикладів у Львові сотні, а це злочин, наголосив голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради Олександр Бригинець.

«Центральна частина Львова – територія, захищена ЮНЕСКО. Будь-яке будівництво тут має відбуватись за його погодження. Будь-яке нецільове використання землі в історичній частині – відвертий злочин. Я ще взимку звертався до мера і райдержадміністрації щодо будівельних робіт на площі Ринок. Мені відповіли, що жодних дозволів на будівництво не було, цільове призначення землі – це обслуговування будинка і будівництво тут незаконне», – зазначив депутат.

Щоб знести споруду в історичній частині потрібне рішення суду, а це може розтягнутись на роки, а бізнес у той час зароблятиме, каже парламентар. За всі роки незалежності за руйнування пам’яток архітектури у Києві покарали лише бомжа…

«Ті, хто систематично нищить міста, залишаються непокараними», – каже парламентар і має великі сумніви, що будівлю у дворику в історичній частині знесуть.

В Україні не діє законодавство щодо захисту пам’яток архітектури, домінує лише споживацтво. У Києві вирішують, що краще для історичної спадщини Львова, і бізнесмени агресивно, з метою якомога швидкого збагачення, лише руйнують, не замислюючись над тим, який Львів залишиться у спадок…