Чому саме Волгоград став мішенню терактів?

На місці вибуху у тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року

Два вибухи в російському місті Волгограді позбавили життя понад 30 людей, ще десятки поранені. Чому саме Волгоград – а не Москва чи Сочі – став повторною мішенню терористичних атак?

До цієї осені Волгоград був відносно тихим російським містом. Це змінилося в жовтні, коли терористка-смертниця підірвала себе в міському автобусі, убивши шістьох пасажирів, більшість з яких – підлітки.

Тепер, просто напередодні новорічних свят, 29 грудня пролунав вибух на залізничному вокзалі міста і вже наступного дня – у тролейбусі. Не менш як 30 людей загинуло. Чому саме Волгоград став мішенню?

Зимові Олімпійські ігри мають розпочатись менш ніж за шість тижнів, тож центр уваги з погляду безпеки був зосереджений на місті-господарі Сочі. Це місто розташоване у небезпечній близькості до республік Північного Кавказу, занурених у постійне ісламістське повстання.

На місці вибуху в тролейбусі, Волгоград, 30 грудня 2013 року


Андрій Солдатов, редактор сайту Agentura.ru – порталу, присвяченого тероризму та роботі спецслужб – каже, що атаки у Волгограді, за 650 кілометрів на північний схід від Сочі – покликані занурити підготовку до ігор у безлад.

Це ефективна тактика – відволікати увагу від місця, де терористи можуть планувати свій наступний напад
Андрій Солдатов
«Я думаю, що мета полягала в тому, щоб відвернути увагу сил безпеки. Бо тепер, з наближенням Олімпіади, вони будуть змушені думати про організацію безпеки не тільки у Сочі, але і в інших великих російських містах. Крім того, особлива увага буде прикута до Волгограда. Це ефективна тактика – відволікати увагу від місця, де терористи можуть планувати свій наступний напад», – наголошує Солдатов.

Російська влада, посилаючись на схожість вибухових речовин і уражальних елементів у них, робить висновок, що дві останні атаки можуть бути пов’язані.

Ці два вибухи також схожі з жовтневим терактом тим, що місце ураження – це громадський транспорт.

Теракт на вокзалі, Волгоград, 29 грудня 2013 року


«Імарат Кавказ» проти проведення Олімпіади

Доку Умаров, лідер самопроголошеної ісламської держави «Імарат Кавказ», у відеозверненні до своїх прихильників півроку тому заявив, що організатори Олімпійських ігр «планують провести їх на кістках мусульман, похованих на нашій землі на березі Чорного моря», і закликав всіх «бійців-моджахедів» протистояти цьому «усіма методами, які дозволяє Аллах.»

Тож після терактів у Волгограді набуло актуальності питання, чи зможе лідер забороненої організації «Імарат Кавказ» Доку Умаров зірвати проведення зимових Олімпійських ігор. Чи дійсно Умаров має навички організації військових операцій такого масштабу і складності? І навіть якщо ні – то чи готове керівництво Росії все одно прийняти цей рівень загрози для безпеки учасників та глядачів?

Президент Росії Володимир Путін відреагував на вибухи посиленням заходів безпеки по всій країні, а МВС обіцяє приділяти особливу увагу транспортним вузлам.

Але у самому Волгограді, де місцеві вулиці швидко заповнили аварійно-рятувальні автомобілі, кореспонденти повідомляють про явний брак співробітників поліції.

Олексій Малашенко, експерт з питань Кавказу із московського Центру Карнегі, каже, що влада, ймовірно, лише надала сміливості повстанцям, не спромігшись достатньо посилити безпеку у Волгограді після першого вибуху у жовтні цього року.

Він каже, що це помилка, через яку Росія виглядає глибоко вразливою, особливо напередодні олімпійських перегонів.

Якщо це сталося у Волгограді, це означає, що це може відбутися в будь-якому іншому місті в Росії
Олексій Малашенко
«Після першого нападу вони повинні були провести багато роботи, щоб захистити населення. Цього не сталося. І проблема не в тому, де це відбулося і чому це сталось саме у Волгоградській області. Проблема у питанні, де ще ці атаки можуть відбутися. Якщо це сталося у Волгограді, це означає, що це може відбутися в будь-якому іншому місті в Росії», – зазначає Олексій Малашенко.

Над матеріалом працювали: Наталія Седлецька, Daisy Sindelar, Liz Fuller