У ЄС дійшли до «третього рівня» санкцій проти Росії

©Shutterstock

Брюссель – Маховик санкцій ЄС проти Росії та причетних до її агресивної політики діячів, набирає обертів. У вівторок посли країн співдружності на нараді у Брюсселі розглянуть вже третю фазу обмежень, спрямованих проти російської економіки та фінансів.

Перехід від поступових персональних санкцій до обмежень конкретних чутливих галузей російської економіки може відбутися вже цього тижня: постійні представники держав ЄС при євроустановах нині аналізуватимуть «третій пакет» обмежень. Поміж іншим, планується заборонити доступ Росії до європейського ринку капіталів, припинити експорт товарів, що можуть мати військове застосування, а також більше не надавати росіянам новітніх технологій, зокрема, у сфері енергетики.

Жан-Сильвестр Монґроньє, політичний аналітик французького Інституту Томаса Мора, коментуючи можливість санкціонування російської економіки з боку ЄС, каже, що «настав час перейти від імітації до справжнього санкціонування Москви, яка взялася руйнувати європейську геополітичну систему». Натомість, голова Кремля взяв за мету втілити своєрідну російську ревізію нинішнього стану речей в геополітичному устрою континенту.

«Виглядає на те, що ми переходимо – поступово, по-європейськи – до санкцій, які зокрема стосуватимуться технологій подвійного використання, включно із військовим, – каже експерт. – Це вже перші ескізи ембарго на озброєння. Хоча, я не впевнений, що ця заборона буде накладена вже наступними днями. Однак, у ЄС вже з’явилася логіка суворіших санкцій».

На думку Монґроньє, Євросоюз «досі мов рухався вперед, водночас, відступаючи». Хоча світове співтовариство зрозуміло, що прихована війна, розгорнута Росією проти України, після збиття авіалайнера в українському небі перейшла до рангу небезпеки міжнародної, – каже політолог.

«Санкції рідко досягають поставленої мети» – Лавров

Тим часом у Кремлі заявляють, що санкціями об’єднана Європа та США мети не досягнуть.

«Російський президент Володимир Путін багато разів повторював, що санкції рідко досягають поставленої мети, – говорить міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. – У випадку Росії вони не зможуть досягнути своєї мети за визначенням. Ми від цього не відчуваємо радості. Так само, як і не відчувають радості країни Європи, які запроваджують санкції. Ми це знаємо», – каже голова російського МЗС, додаючи, що у «Росії є почуття гідності, тож вона відповідатиме так само».

«Російські погрози відповісти санкціями – голослівні» – Жан-Сільвестр Монґроньє

У експертних колах Євросоюзу заяви про кроки Росії у відповідь на європейські та американські санкції вважають голослівними. «Москва не має чим санкціонувати, окрім енергоносіїв, від яких європейці ще доволі відчутно залежні», – пояснює Жан-Сільвестр Монґроньє. «Погрози реакціями на адресу США, як виглядає, нічим не були підтверджені. Тим часом залежність Росії від продажу нам свого газу настільки велика, що це не дає підстав припускати, що Москва може оголосити Євросоюзу енергетичну війну».

Водночас припиняти другу фазу санкцій, тобто, подальше розширення «чорних списків» – персональних санкцій фізичних та юридичних осіб, причетних до порушення територіальної цілісності та стабільності України, – Євросоюз наміру не має. Про це заявляє речниця Європейської служби зовнішніх дій Майя Коціанчич. «Рада ЄС ухвалила нові критерії розширення «чорного списку», тож ми продовжимо його заповнення», – зауважила вона.