Російський «Перший канал» причетний до тероризму – ДКТРУ

Російські ЗМІ дезінформують населення новинами про Донецький аеропорт та поширюють відео того, як по летовищу стріляють проросійські бойовики. Обстріл бойовики ведуть прямо з житлових будинків, свідомо провокуючи вогонь у відповідь.

Ще в четвер сюжети російських ЗМІ виходили із заголовками «Активна фаза по «звільненню» Донецького аеропорту завершена». А також цитували twitter акаунт терористів: «Сьогодні знаменний день!!! Через 5 місяців аеропорт Донецька захопила армія Новоросії!!! УРА, УРА,УРА!».

Хто контролює Донецький аеропорт?

Насправді ж Донецький аеропорт перебуває під контролем сил АТО.

«Тривають безперервні бої за Донецький аеропорт. Вчора (2 жовтня – ред.) українські воїни двічі відбивали атаки бандитів і російських найманців, які рухалися під прикриттям танків і вогню із зенітних установок. На даний момент Донецький аеропорт контролюється силами АТО», – заявив у п’ятницю речник Інфоцентру РНБО Андрій Лисенко.

Терористи стріляють прямо із будинків

Російські канали також показали відео обстрілу аеропорту бойовиками.

30 вересня на російському «Першому каналі» з’явився сюжет журналіста Сергія Зеніна. Репортер разом із так званими «ДНРівцями» у зоні бойових дій підіймається сходами житлового будинку. Далі кадри того, як бойовик з вікна цього ж будинку стріляє в бік Донецького аеропорту. Потім Сергій Зенін разом із бойовиком ДНР швидко спускаються тими ж сходами, а при цьому журналіст каже: «Агрес» (позивний) зараз має змінювати свою позицію. Тому що цілком імовірно, що прилетить «отвєтка», ствол іще, о так, ствол ще теплий!» При цьому в будинку залишається одна з літніх мешканок, яку вони теж зняли на камеру.


Сьогодні Державний комітет телебачення і радіомовлення України (ДКТРУ) засудив відео «Першого каналу» Росії, і назвав дане медіа причетним до тероризму. «На сумлінні «журналістів» цього каналу, зокрема Сергія Зеніна, який із єхидством коментував цей страшний сюжет, – кров і смерть мирних людей та бійців української армії», – йдеться у повідомленні.

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдан Червак прокоментував цю заяву для Радіо Свобода:

«Коли журналісти, які знають про те, що так робити не можна, які усвідомлюють, що є якісь журналістські стандарти, є якісь норми моралі і йдуть всупереч усьому цьому, фактично стають на шлях людей, які є поза законом в Україні і поза законом у всьому цивілізованому світі. Якщо європейська спільнота вважає, що журналісти можуть висвітлювати розстріли української армії, які проходять із житлових будинків, знаючи наперед, що потім буде розплата і постраждають мирні жителі, і не реагують на це, тоді вже у нас будуть питання і до міжнародної спільноти».

Він звернувся до Amnesty International та представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович, реакції поки що немає.

«Якщо на цю заяву не буде реакції міжнародних організацій, то ми змушені будемо звернутися адресно до усіх міжнародних організацій, які займаються питаннями медіа і надамо більш аргументовану інформацію про те, що виробляють російські канали, і будемо просити ці міжнародні організації, щоб вони виступили з осудом російських ЗМІ, які є, на нашу думку, причетні до тероризму», – заявив він.