Доступність посилання

ТОП новини

Брехню ЗМІ Росії і Лаврова спростовують вже самі сепаратисти


Сергій Лавров
Сергій Лавров

Слідчий комітет Росії стверджує, що має докази причетності Нацгвардії і «Правого сектору» до катування і вбивства громадян, чиї тіла знайшли в масових похованнях під Донецьком – із такими заголовками виходять сюжети на російському телебаченні. «Доказами» називають свідчення затриманого так званого «бійця батальйону «Дніпро». В МВС Україні і у батальйоні «Дніпро-1» називають це нісенітницею.

За інформацією російських ЗМІ, які цитують офіційного представника Слідчого комітету Російської Федерації, на території Росії був затриманий рядовий батальйону «Дніпро» Сергій Литвинов. Проте в МВС України кажуть, що такого бійця у даному батальйоні ніколи не було.

«У Слідчого комітету Росії є докази причетності Нацгвардії і «Правого сектору» до катувань і вбивств громадян, чиї тіла знайшли в масових похованнях під Донецьком», – каже ведучий каналу «Россия-24».


«До Москви з Ростова-на-Дону етапують бійця українського батальйону «Дніпро». Сергія Литвинова звинувачують у вбивстві мирних громадян на південному сході України», – так підводить до новини російський «5 канал».

За словами Сергія Маркіна, рядового батальйону «Дніпро», так-званого Сергія Литвинова затримали на території Російської Федерації, буцімто він сам перетнув кордон, і під виглядом мирного мешканця приїхав на лікування в одну з лікарень у Ростові-на-Дону. Поки що офіційний сайт слідчого комітету Росії не надає ані фото, ані відео зйомки за участю начебто затриманого.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

На це швидко відреагував радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, відразу спростувавши інформацію на своїй сторінці у facebook. За словами Геращенка, такого бійця у батальйоні «Дніпро» ніколи не було, а сам батальйон «Дніпро» ніколи не виконував ніяких завдань на території Луганської області.

«Це швидше за все черговий актор аналогічний тій актрисі погорілого театру, котра розповідала про трьохрічного хлопчика котрого розіп’яли на площі у Слов’янську, а його маму возили прив’язану до танка, і вона все це бачила – такі докази копійки ламаної не варті. Все це нісенітниця і брехня», – заявив Геращенко в ефірі «112 каналу».

Цю інформацію підтвердила Радіо Свобода і прес-секретар батальйону «Дніпро» Катерина Леонова.

«Я поспілкувалася з нашим відділом кадрів, також із заступниками командира батальйону «Дніпро-1» Юрія Берези. Висновок у всіх один: це суто пропаганда, це – неправда, тому що у нас, у нашому батальйоні ніколи взагалі не було такого бійця. Такого бійця не було, це по-перше. А по-друге, батальйон «Дніпро» ніколи не був у Луганській області, у них трохи інша географія», – каже вона.

У «масовому похованні», до якого приписують злочини так званого Сергія Литвинова, за словами представника сепаратистів, так званого «віце-прем’єра» угруповання «ДНР» Андрія Пургіна, виявили 9 тіл, а не 400, як повідомляли російські ЗМІ і навіть керівник МЗС Росії Сергій Лавров.

У середу на прес-конференції Лавров заявив: «Це, очевидно, військовий злочин. Уже більше ніж 400 тіл виявлено у похованнях під Донецьком, і ми розраховуємо на те, що західні столиці не замовчуватимуть цих фактів».

За словами Лаврова, Росія проінформувала про цю знахідку ОБСЄ, Раду Європи та ООН і закликала провести розслідування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG