Відповідальність за псевдовибори лягає на їхніх виконавців, організаторів і замовників – Порошенко

(архівне фото)

Відповідальність за псевдовибори, які провели сепаратисти в частині Сходу України, цілком і повністю лягає на їхніх виконавців, організаторів і замовників, заявив сьогодні президент Петро Порошенко.

Як сказав він у зверненні до співвітчизників, «цей фарс під дулами танків і автоматів нічого спільного не має з волевиявленням і виборами, за визначенням, називатися не може».

«Бандити, терористи та інтервенти можуть себе коронувати як депутати, прем’єри, міністри. Та хоч як королі чи імператори. Але що б вони не почепили собі на голови, вони так і залишаться окупантами, злодіями, бойовиками. Україна ніколи не визнає так звані вибори 2 листопада. Ми не можемо поважати вибір, якого не було і нема – ані фактично, ані юридично», – наголосив голова держави.

Він нагадав, що цих «виборів» не визнає й «жодна країна світу, яка поважає себе і міжнародне право».

«Псевдовибори є грубим порушенням «мінського протоколу» від 5 вересня. «Мінський протокол» передбачає проведення в окремих районах Донбасу дострокових місцевих виборів виключно і тільки на основі законів України. Ми цю можливість їм давали. Виборчий фарс 2 листопада ставить під величезну загрозу зриву весь мирний процес, старту якого ми домоглися ціною колосальних надзусиль», – сказав Порошенко.

Тому, додав президент, він винесе завтра на розгляд засідання Ради національної безпеки і оборони скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини, який, відповідно до «мінського протоколу», призначив дострокові вибори в захоплених сепаратистами частинах Донбасу на 7 грудня.

Відео: Адміністрація Президента України

Учора проросійські сепаратисти провели на захопленій ними території частини Донбасу «вибори», на порушення «мінського протоколу» від 5 вересня. Значна частина світової спільноти, як і Україна, заявила, що не визнає їх. Росія натомість дала знати, що «поважатиме волевиявлення» сепаратистів.