Українські добровольці нарощують свою чисельність і озброєння

Your browser doesn’t support HTML5

Стрімко збільшилася кількість обстрілів з боку сепаратистів українських підрозділів, які контролюють аеропорт Донецька та місто Дебальцеве. Водночас на більшій частині фронту на сході України – відносне затишшя. Це підтверджують і в РНБО, і в самих підрозділах, що тримають оборону. На тлі повідомлень про окремі колони російської бронетехніки, помічені на Донбасі, українські добровольчі батальйони нарощують свою чисельність і озброєння.

Найсерйозніші зіткнення українських військ і бойовиків відбуваються в Донецькому аеропорті та навколо Дебальцевого Донецької області, яке російські війська за минулу добу обстріляли більш ніж 30 разів. Також тривають бої в районі міста Щастя в Луганській області біля місцевої ТЕЦ.

В зоні конфлікту на сході України загинуло щонайменше двоє українських вояків, передає РНБО.

Your browser doesn’t support HTML5

РНБО: Не виключені масштабні провокації з російської сторони для введення так званих «миротворців»

Також з’явилася інформація, що в Авдіївці, яку наразі контролюють українські війська, бійці помітили нарощування артилерії і бронетехніки з боку сепаратистів. А в Макіївці 50 одиниць військової техніки помітили навіть спостерігачі ОБСЄ.

Євросоюз і США висловили глибоку стурбованість через повідомлення про пересування великих конвоїв військ і техніки на контрольованій проросійськими заколотниками території.

Українські військові експерти тим часом повідомляють про інтенсифікацію обстрілів позицій сил АТО після входження в Україну чергового «гуманітарного» конвою з Росії.

Вперше за багато днів звільнений новий населений пункт

На інших ділянках в зоні АТО відносно спокійно. Військові вважають: якщо не буде великих атак в найближчі дні, то до зими інтенсивність конфлікту суттєво зменшиться.

Водночас недостатньо точна карта антитерористичної операції, яку щодня публікує РНБО, за 9 листопада і за попередні дні. Зокрема, виступ території, де перебувають сепаратисти, південніше Донецька в реальності є набагато довшим. І останні декілька днів сепаратисти перебувають в 10-15 кілометрах від міста Волновахи на околиці села Новотроїцьке. Саме село контролюють українські військові. Кореспондент Радіо Свобода переконався в цьому сам: він став свідком бою в селі Новотроїцьке між 28-ою бригадою, батальйоном «Київ-2» – з одного боку, а з іншого боку – сепаратистами.

Your browser doesn’t support HTML5

Бій під Волновахою, сепаратисти втратили вогневі точки


Крім того, вперше за багато днів був звільнений новий населений пункт на Донбасі – це село Опитне, яке розташоване на стратегічній точці, на кільцевій трасі Донецька – між Донецьким аеропортом і Авдіївкою. Туди зайшов добровольчий батальйон «Правий сектор» за підтримки Збройних сил і української артилерії.

Ситуація в Маріуполі

Південний напрямок фронту, в тому числі й околиці Маріуполя відносно спокійні. Можна почути залпи тільки в східній околиці міста. Найінтенсивніші бойові зіткнення в районі Маріуполя тривають на північ від нього, в селищі Гранітне. 9 листопада там так само відбувся бій: своєрідна артилерійсько-мінометно-гранотометна дуель між сепаратистами і українськими військовими, добровольцями.

Зокрема, в Маріуполі та Волновасі люди живуть абсолютно спокійним життям. Там працюють усі заклади малого та середнього бізнесу. Навіть Маріупольський коксохімічний завод відновив роботу: розконсервований і працює на повну потужність.

Більшість людей, опитаних Радіо Свобода, кажуть, що є противниками ескалації конфлікту, але третина – переважно старшого віку – на відверто проросійській позиціях. Є люди в сфері бізнесу, які мають гарно оплачувану роботу, навіть таксисти – вони досить таки проукраїнськи налаштовані, також проукраїнські настрої має, зокрема, молодь. Чимало маріупольців зараз аналізують ситуацію, яка відбулася навесні, коли угруповання ДНР захопило місто і кажуть, що цьому передували цілеспрямовані провокації окремих політиків, які зараз вважають себе проукраїнськими.