Доступність посилання

ТОП новини

Керівництво ЄС застерегло Росію від загострення ситуації в Україні


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні закликала сторони конфлікту на сході України утриматися від загострення ситуації у зоні бойових дій. У заяві, поширеній у неділю, Моґеріні зокрема закликала Росію унеможливити перетин українсько-російського кордону військовими і військовою технікою.

Федеріка Моґеріні наголосила, що останні дані від спостерігачів ОБСЄ, які працюють на сході України, «свідчать про дуже тривожний розвиток».

«Вкрай важливо уникати будь-якого загострення військових дій. Всі сторони повинні демонструвати максимальну стриманість, суворо дотримуватися зобовʼязань, узятих на себе за Мінським протоколом, – задля пошуку мирного і стабільного рішення, заснованого на повазі до незалежності України, її суверенітету і територіальної цілісності», – заявила Моґеріні.

«Я закликаю Російську Федерацію повністю дотримуватися її обовʼязків у цьому питанні, зокрема й попередити будь-яке подальше пересування і переміщення військових, зброї або найманців з її території на територію України, вивести підконтрольні їй (Росії – ред.) війська, зброю і техніку з України, а також вкористати свій вплив для того, щоб змусити сепаратистів сумлінно виконувати взяті на себе у Мінську зобовʼязання», – зазначила верховний представник ЄС.

У неділю спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала появу конвоїв важкого озброєння і танків на території, підконтрольній угрупованню «ДНР».

XS
SM
MD
LG