ОБСЄ: у другій частині «гумконвою» з Росії теж були вантажівки й бензовози

Озброєний прихильник угруповання «ДНР» спостерігає за проходженням «конвою», Макіївка, Донецька область, Україна, 12 грудня 2014 року

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні повідомила в неділю, що її спостерігачі були присутні при введенні в Україну частини дев’ятого російського «гуманітарного конвою» в українському пункті пропуску «Успенка», захопленому сепаратистами (з російського боку з ним межує пункт пропуску «Матвеєв Курган»).

За повідомленням, ця частина конвою, що пройшов у п’ятницю, складалася з 50 вантажівок, із яких 20 були паливні цистерни, і ще п’яти цивільних авт, серед яких була «швидка допомога».

Всі машини були з номерними знаками Росії, їхні водії були в синіх одностроях Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, мовиться в повідомленні.

Спостерігачі ОБСЄ також були присутні при розвантаженні десяти з цих вантажівок із м’ясними й рибними консервами і цукром на одному зі складів у Макіївці біля Донецька. Після того вони відвідали інший склад у Макіївці, куди прибули ще 18 вантажівок із різноманітним обладнанням і запчастинами для ремонту електрокабелів, а також із деталями для електрогенераторів.

Крім того, мовиться в повідомленні, спостерігачі ОБСЄ також зафіксували у п’ятницю ще 56 вантажівок і 19 паливних автоцистерн із іншої частини того «гумконвою», які їхали з Краснодона до Луганська. На околиці Луганська цей конвой розділився на три частини. Спостерігачі ОБСЄ супроводжували одну з них до місця призначення – заводу на Лутугинській вулиці в Луганську. Що було в цих машинах, не повідомлено.

У суботу інша місія ОБСЄ – Спостережна місія на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області – повідомляла про проїзд цієї луганської частини «гумконвою». На російському пункті пропуску «Донецьк» (із українського боку це захоплене сепаратистами «Ізварине») до України ввели у п’ятницю загалом 83 машини, з яких 58 були вантажівки і 19 паливні автоцистерни.

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.