Моґеріні очікує виконання Росією Мінських домовленостей

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні та президент України Петро Порошенко

Є ознаки того, що з боку Росії є бажання співпраці в рамках Мінських домовленостей. Про це заявляє верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

«У наступні дні і навіть години ми побачимо, чи будуть дії з боку Росії, які відповідатимуть цьому бажанню», – зазначила Моґеріні.

При цьому вона відзначила, що в попередні місяці Москва такий намір на словах демонструвала. Крім того, верховний представник ЄС із закордонних справ повідомила, що вона також обговорювала це з Петром Порошенком, і вони погодились, що Росія дійсно демонструє бажання співпраці в рамках Мінських домовленостей.

Моґеріні наголосила, що позитивною тенденцією є те, що останнім часом в зоні АТО не було жертв.

З 9 грудня в зоні АТО оголосили «режим тиші». Проросійські сепаратисти та українські військові заявляють про порушення цього режиму. Водночас у штабі АТО повідомляють про зменшення кількості та інтенсивності обстрілів бойовиків. За даними РНБО, останнім часом в зоні АТО втрат серед українських військових немає, однак за минулу добу на Донбасі один військовий був поранений.

Сьогодні президент України повідомив, що наступне засідання тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі може відбутися в Мінську в неділю, 21 грудня. Засідання тристоронньої контактної групи було заплановане на минулий тиждень, але не відбулося.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці сепаратистів на Донбасі, однак Москва ці звинувачення відкидає. У Кремлі заявляють, що вони не є стороною конфлікту на Донбасі, і наголошують на необхідності переговорів Києва з сепаратистами.