Контрнаступ «кіборгів» зламав плани Росії про сильну позицію на мирних переговорах – експерт

«Москва думала, що Україна проситиме Росію і бойовиків, ледь не благатиме про мирні переговори. Але цей план не подіяв»

Київ – Останні події в районі Донецького аеропорту та на Донбасі загалом свідчать, що з Києва пішла у наступ «партія війни», й такий наступ нібито приурочили саме до засідання Ради ЄС із закордонних справ, яке має відбутися сьогодні. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Росії із прямим звинуваченням Києва у зриві Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Тим часом МЗС України відповіло: якщо Москва дійсно прагне миру, нехай забезпечить припинення вогню з 19 січня. Політичний експерт Олексій Голобуцький переконаний, що Росія просто прорахувалась, коли думала, що Україна так просто здасть Донецький аеропорт.

– Що означають ці заяви МЗС Росії та Кремля? Чи є в Москви підстави звинувачувати Київ у зриві мінських угод і чому Росія обрала таку тактику?

– Москва не міняє своєї поведінки, вона і далі проводить достатньо підлу тактику, яку розпочала з початком активних бойових дій на Донбасі, проводить бойові дії по всій лінії фронту, а потім ще в чому звинувачує Україну. Найімовірніше, Росія хотіла вийти на переговори з сильною позицією, бо була інформація про те, що був наданий наказ захопити Донецький аеропорт протягом декількох днів, але судячи з усього, це не вийшло. Українське командування ухвалило рішення контратакувати. Тому Москва думала, що Україна проситиме Росію і бойовиків, ледь не благатиме про мирні переговори. Але цей план не подіяв, і ймовірно, саме Україна тепер може вийти на переговори з позиції сильної сторони.

– Позиція росіян дипломатична та інформаційна доволі потужна. Сьогодні має відбутися засідання глав МЗС Євросоюзу щодо Росії. Чи здатна взагалі Європа відповісти на чергове загострення ситуації на Донбасі?

Олексій Голобуцький

– Європа відповідає як може, зважаючи на те, що розуміння того, що відбувається в Україні у європейців настає тільки зараз. Для багатьох країн Європи ми все-таки знаходимось на периферії, і політична російська пропаганда, яка працює з політичними і економічними силами в Європі, не дає часом можливості європейцям задуматись над тим, що це загрожує Європі в цілому. Але думаю, що таке розуміння прийде, і в тому числі до лідерів усіх європейських країн. Думаю, варто очікувати подальших жорстких заяв і конкретних дій. Ми бачимо, що санкції діють і настільки сильно, наскільки в самій Європі і не сподівались.

– За попередніми даними, Рада ЄС може розглянути сьогодні питання про визнання «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Чи зміниться щось від того, що проросійських бойовиків визнають терористами?

– Це питання дуже важливе, бо виключає їх (бойовиків – ред.) з переговорного процесу і ставить Росію перед вибором – далі наполягати на їхній участі і ставати в очах усього світу прихильником терористичних організацій, чи самій вийти на арену (чого добивається і світ, і Україна) як переговорник, що є організатором всієї цієї агресії.