Порошенко запрошує Бальцеровича взятися за реформи

Лешек Бальцерович, архівне фото

Президент Петро Порошенко запропонував «архітекторові польських перетворень» Лешекові Бальцеровичу долучитися до процесу здійснення реформ в Україні, повідомила в суботу прес-служба голови держави.

Під час їхньої зустрічі в Києві президент заявив, що Польща є взірцем країни, яка успішно реформувала свою економіку і стала повноправним членом Європейського союзу та Організації економічної співпраці і розвитку. Україна, що стала на шлях реформ, зацікавлена в застосуванні досвіду Польщі, наприклад, у реформі місцевого самоврядування, додав Порошенко.

Бальцерович, зі свого боку, наголосив на важливості для успіху реформ трьох чинників: стратегії, швидкості їхнього втілення та команди реформаторів. Для України зараз дуже важливо засвідчити відданість курсу на реформи, наголосив він.

При цьому, вважає Бальцерович, треба приділити особливу увагу реформуванню бюджету, позбавляючись будь-якого субсидування, але водночас захищаючи найбільш вразливі верстви населення. Серед іншого, він відзначив, що свого часу в Польщі необхідне скорочення бюджетного дефіциту також відбулося за рахунок зменшення пенсійних витрат шляхом підвищення пенсійного віку до 67 років, повідомляє прес-служба.

У п’ятницю Лешек Бальцерович, виступаючи в Києві, закликав Україну проводити реформи, а не лише просити грошей, зокрема, провести системні зміни в економіці, зменшити субсидії та розвивати конкуренцію.

«У вас ситуація набагато легша, ніж у Польщі 1989 року. Нам не все було відомо, ми були першою країною, яка робила ці реформи – від соціалізму до капіталізму. Дуже важливо, щоб Україна показала, що вона робить реформи, які в інтересах України, що не тільки хоче грошей від інших країн. Покажіть же, що ви не Греція!» – сказав Бальцерович на зустрічі в Києві.

На початку 1990-х років Лешек Бальцерович обіймав посади віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів і голови Національного банку Польщі. Він став ідейним натхненником радикальних, хоча болісних для багатьох поляків, економічних реформ, відомих як «шокова терапія», які врешті привели Польщу до успіху.