«Айдарівці» розблоковують Міноборони і кажуть про поділ батальйону

Your browser doesn’t support HTML5

Особи, які називають себе бійцями «Айдару», підпалили під Міноборони шини

Люди у військових одностроях із прикметними знаками батальйону «Айдар» розблокували сьогодні в Києві перекритий було ними Повітрофлотський проспект біля комплексу Міністерства оборони. А перший командир батальйону, народний депутат Сергій Мельничук, вийшовши з міністерства, заявив, що за результатами переговорів вирішили поділити батальйон на два окремі.

Як заявив Мельничук, один із них збереже назву «Айдар» і старий номер військової частини, і справу з його командиром вирішать окремо, інший залишиться під командуванням нинішнього фактичного командира Євгена Пташника.

Кількадесят людей, що називали себе «айдарівцями», на чолі з Мельничуком продовжили сьогодні пікет Міноборони, який вони вперше влаштували ще наприкінці минулого тижня. Вони заявляли, що протестують проти нібито рішення розформувати батальйон. Їх не переконали офіційні заяви чільних силовиків і речників, що йдеться не про ліквідацію, а про переоформлення батальйону з новим номером військової частини через те, що в батальйоні втратили його печатку й деякі документи.

Ці протести в Києві викликали критику з боку частини громадськості, журналістів, волонтерів та інших бійців батальйону, які звертали увагу, що акції у столиці відбувалися в той час, як бійці «Айдару» воювали на фронті на сході України.

Батальйон «Айдар», що спершу виник як добровольче формування територіальної оборони влітку минулого року, восени був переоформлений в окремий штурмовий батальйон «Айдар» Збройних сил України. Після обрання першого командира батальйону Сергія Мельничука до Верховної Ради новим командиром був призначений Євген Пташник, який формально перебуває у статусі виконувача обов’язків, поки Мельничук досі офіційно не подав рапорт про відставку.