Савченко про припинення голодування лише обіцяла подумати – Фейгін

Московський суд розгляне скаргу на відмову визнати імунітет Надії Савченко як делегата ПАРЄ

4 березня Басманний суд Москви має розглянути скаргу захисту Надії Савченко на відмову слідства визнати її імунітет, як делегата ПАРЄ, й з огляду на це змінити їй запобіжний захід. За словами адвоката Марка Фейгіна, випадок із іншим українським делегатом ПАРЄ Олексієм Гончаренком, якого днями затримали в Москві, але потім звільнили з огляду на його імунітет, міг би вплинути на ситуацію. Утім, захисник не виключає, що позиція суду, який уже неодноразово відмовляв у звільненні Надії Савченко з-під варти, залишиться незмінною.

– Щодо її статусу, то, поза всяким сумнівом, вона володіє статусом делегата ПАРЄ. Імунітетом вона володіє відповідно до статуту ПАРЄ. А передумови розгляду – дивіться, які. Днями був затриманий депутат Верховної Ради України Олексій Гончаренко. Це дуже цікавий випадок, бо після затримання його того ж дня відпустили. І навіть адміністративний матеріал складений на нього ранком наступного дня відкинули і навіть скасували суд з розгляду його справи.

А сталося так, ймовірно, саме тому, що Гончаренко є делегатом ПАРЄ від України. Отже, логічно зробити подібну екстраполяцію й щодо іншого делегата ПАРЄ – Надії Вікторівни Савченко. Вона за суттю свого правового статусу нічим не відрізняється від делегата Гончаренка. В одному випадку, Гончаренка відпустили, оскільки його імунітет прирівняний до дипломатичного…Звісно, це не єдина аргументація по аналогії, яка обговорюватиметься у Басманному суді…

Враховуючи, що наступна сесія ПАРЄ, в якій вона має взяти участь як делегат, відбудеться в квітні, то суду так чи інакше доведеться вирішити: чи визнає Росія, як країна-учасниця ПАРЄ, ці імунітети й привілеї, в яких сама ж бере участь

Враховуючи, що наступна сесія ПАРЄ, в якій вона має взяти участь як делегат, відбудеться в квітні, то суду так чи інакше доведеться вирішити: чи визнає Росія, як країна-учасниця ПАРЄ, ці імунітети й привілеї, в яких сама ж бере участь. Росія має свою парламентську делегацію в ПАРЄ, яка хоч і позбавлена голосу, не позбавлена повноважень і бере участь у цьому органі, хай навіть і з урізаними правами. Тому цей суд фактично визначить долю членства Росії в Раді Європи. Я так це розцінюю.
Яким буде рішення, я не знаю. Я за натурою скептик і не відкидаю, що все лишиться так, як є.

– У справі Надії Савченко, крім правової, є очевидна політична складова. У цій політичній складовій останнім часом щось змінилося?

Так чи інакше, російська сторона визнає, що питання підняли на найвищий політичний рівень, і рішення шукають не лише на процесуальному рівні

– Думаю, ця політична складова стає дедалі більш визначальною. Днями російська сторона коментувала переговори в нормандському форматі і опосередковано визнала, що розмова про Савченко була. Оскільки прес-секретар президента Росії заявив, що це не в компетенції президента, а виключно компетенція слідства – запобіжний захід для Савченко. Так чи інакше, російська сторона визнає, що питання підняли на найвищий політичний рівень, і рішення шукають не лише на процесуальному рівні. Так чи інакше, це питання буде вирішено політично – це для мене поза сумнівом.

– Надія голодує вже понад 80 днів. Як вона себе зараз почуває?

– Стан її повільно погіршується - це констатують лікарі, які її обстежують. Інша справа, що її стан непередбачуваний, адже будь-якої хвилини якийсь з органів може відключитися, бо працюють вони зараз неправильно. Тому я б утримався від того, аби говорити про перспективи, а її теперішній стан, на мій погляд, незадовільний.

– Із посиланням на Вас з’явилася інформація про те, що Надія Савченко готова відмовитися від голодування.

З огляду на те, що її нагородили високим званням Героя України, то це стало аргументом з мого боку, що вона вже не може виключно на власний розсуд розпоряджатися своїм здоров’ям та життям

– Думаю, дехто видає бажане за дійсне. Мене закликають переконати її припинити голодування безліч людей. Ці розмови відбуваються постійно. З огляду на те, що її нагородили високим званням Героя України, то це стало аргументом з мого боку, що вона вже не може виключно на власний розсуд розпоряджатися своїм здоров’ям та життям, оскільки таке визнання її заслуг – це певний аванс із боку українського суспільства, щоб вона продовжила боротьбу в новій якості. Вона пообіцяла мені подумати про це серйозніше. Наразі вона голодування не припинила, але це деякий прогрес.

Військовополонена Надія Савченко