Вбивство Нємцова. Замовників убивства вигороджують – експерти

Під час акції вшанування пам’яті Бориса Нємцова у Херсоні, 1 березня 2015 року

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців. Сьогодні до цього додали ще українців» – Закаєв

Арешт п’яти осіб із регіону Північного Кавказу, яких звинувачують у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова, викликав неоднозначні реакції. Російські ЗМІ повідомляють із посиланням на джерела в правоохоронних органах, що затриманий за підозрою у вбивстві опозиційного політика Заур Дадаєв фактично зізнався в організації злочину, який вчинив «через негативні висловлювання Нємцова про мусульман, які проживають в Росії, і про пророка Магомета».

Восьмого березня Басманний суд Москви видав санкцію на арешт Дадаева і ще чотирьох підозрюваних у причетності до злочину – братів Анзора і Шагіда Губашевих, Хамзада Бахаева і Тамерлана Ескерханова – до 28 квітня.

Ці арешти викликали підозри, що Кремль може намагатися використовувати неспокійний регіон Північного Кавказу як зручного «цапа-відбувайла».

Адже відомі й інші випадки, коли Кремль називав саме чеченський слід, висуваючи звинувачення за вбивства відомих політиків чи журналістів.

Із таких найгучніших прикладів називають три.

Перший: вибухи житлових будинків у вересні 1999 року у Москві, Волгодонську та Буйнакську, коли загинуло близько 300 цивільних осіб. Потім Кремль почав Другу чеченську війну, стверджуючи, що за вибухами стоять сепаратисти Північного Кавказу.

Другий: вбивство у 2004 році Пола Хлєбнікова, який був редактором російської версії журналу Forbes – його атакували озброєні люди за межами його офісної будівлі. Влада тоді заявила, що вбивство було відповіддю на журналістське розслідування Хлєбнікова, до якого увійшли книги російською Бориса Березовського і лідера чеченських повстанців Хож-Ахмеда Нухаєва.

Третій: вбивство Ганни Політковської, журналіста і активістки, яка протягом років документувала порушення прав людини в Чечні, злочини, за які вона покладала провину на Кремль і чеченського лідера Рамзана Кадирова. Політковська була застрелена в під'їзді свого будинку на день народження Путіна, 7 жовтня 2006-го. Рік по тому поліція заарештувала 10 підозрюваних, у тому числі членів чеченської організованої злочинної групи, метою якої, за офіційною версією, було «дестабілізувати» Росію.

І ось знову «чеченський слід» у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова. Його соратник Ілля Яшин назвав це «маячнею і результатом політичного замовлення Кремля». А головний редактор «Щотижневого журналу» Олександр Риклін назвав це «повним абсурдом»: «Не вірю ні секунди. Цілком можливо, що вони – реальні виконавці, хоча хотілося б побачити докази. Мотиви? Мені здається, це йому (Дадаєву) все продиктували, я думаю, буквально в той час, як він летів в літаку. Розповіли докладно, що треба говорити».

Чому взялися саме за чеченський слід?

Можливо, що йшла якась торгівля з вищим чеченським керівництвом. Це найзручніший для всіх варіант, найзручніша версія
Олександр Риклін

Мета офіційного розслідування вбивства Бориса Нємцова – вигородити справжніх замовників його вбивства
Григорій Шведов

На запитання, чому вирішили зараз запропонувати суспільству саме таку версію – черговий «чеченський слід»? – Риклін припустив: «Тому що іншого немає. Ми ж не знаємо деталей. Цілком можливо, що виконавці реальні. А тоді треба щось говорити. Цілком можливо, що йшла якась торгівля з вищим чеченським керівництвом. Там дуже багато може бути різних підводних каменів. Наші всілякі спеціальні люди з вищих ешелонів влади – і чеченські – це найзручніший для всіх варіант, найзручніша версія. Хтось у когось в результаті опинився на гачку, хтось від когось опинився в залежному становищі. Це нормально. Так тепер спецслужби працюють».

Головний редактор інтернет-видання «Кавказький вузол» Григорій Шведов вважає, що мета офіційного розслідування вбивства Бориса Нємцова – вигородити справжніх замовників його вбивства.

Ахмед Закаєв

Упродовж багатьох років демонізували чеченців, всю націю. Сьогодні до цього додали ще українців
Ахмед Закаєв

А те, що «чеченський слід» у вбивстві Бориса Нємцова є пропагандою, вважає лідер чеченської опозиції Ахмед Закаєв, який живе у Лондоні.

«Упродовж багатьох років демонізували чеченців, всю націю. Сьогодні до цього додали ще українців. Вони не могли не використати той факт, що чеченці, які підтримують ідею незалежності, є на боці української влади. Тож їм треба було змішати це разом і ще прив’язати до вбивства Бориса Нємцова. Це чиста пропаганда, яка не має нічого спільного з реальністю», – сказав Закаєв у понеділок, 9 березня, в інтерв’ю програми Радіо Свобода «Настоящее время».

Родичі не вірять у причетність

ЗМІ повідомили, що родичі затриманих за підозрою в убивстві Бориса Нємцова не вірять в їхню причетність до злочину.

«Мій брат 11 років працює в лавах нашої армії. Захищає батьківщину, захищає Росію. У важких умовах працює, у лісі, бере участь у різних операціях і славиться тільки відвагою. Він завжди на передовій», – сказала Тамара Дадаева в інтерв’ю телеканалу «Дощ».

За її словами, Заур Дадаєв має численні нагороди, зокрема, й нагороди від Кадирова. Зурпан Губашева, мати обвинувачених Шагіда і Анзора Губашевих, також заявила, що не вірить у їхню причетність до вбивства.

Тим часом стало відомо, що президент Росії Володимир Путін нагородив орденом Пошани главу Чечні Рамзана Кадирова. Як мовиться в указі, Кадиров удостоєний нагороди за «трудові успіхи, активну громадську діяльність та багаторічну сумлінну працю».

Санкт-Петербург, 1 березня 2015 року


На цю ж тему:

09.03.2015
Кадиров назвав обвинуваченого в убивстві Нємцова «патріотом Росії»

Суд у Москві заарештував 5 підозрюваних – усі вони етнічні чеченці. Ще один підозрюваний загинув далі