Щоб не було шахраїв, допомога армії має бути безготівкою – волонтери

Your browser doesn’t support HTML5

Перш ніж давати гроші, перевірте волонтерів – активіст

Волонтери пропонують взагалі заборонити збирати гроші в скриньки

Черкаські громадські організації неодноразово стикалися з шахрайством у волонтерстві. Одні мали справу з нечистими на руку членами своєї ж організації, інші – зі спраглими до наживи містянами, які під прикриттям волонтерських об’єднань збирали кошти для власних цілей. Тому, щоб не потрапити на гачок шахраїв, громадські активісти радять українцям завжди перевіряти волонтерів.

Часто шахраї видають себе за волонтерів, коли певна громадська організація лише починає працювати: люди ще мало знають про діяльність нового руху, але на хвилі патріотизму готові допомагати. Так сталося і в черкаському «Центрі допомоги армії». Від імені цієї організації невідомі збирали гроші та продукти нібито для військових. Хоча насправді несли зібране додому. Зловмисників викрив сусід, який і подзвонив волонтерам.

Вони просто прийшли, сказали, що вони такі-то, можна тут будемо стояти? І їм дозволили
Іванна Прокопчук

«Він розказав мені, що в якому супермаркеті вони це все збирають. Я йому пояснюю, що наших волонтерів ніде немає: ні волонтерів, ні скриньок ми не розставляли. Приїжджаю у той супермаркет, звертаюся до адміністратора із запитанням, хто ж тут стояв, щоб хоч взнати, хто це був. Вийшло так, що навіть адміністратори ні договорів із ними не підписували, ніяких листів не отримували. Вони просто прийшли, сказали, що вони такі-то, можна тут будемо стояти? І їм дозволили», – розповідає волонтерка «Центру допомоги армії» Іванна Прокопчук і додає, що після цього шахраї більше не з’являлися.

Your browser doesn’t support HTML5

Як відрізнити волонтерів від шахраїв?

А от за самовільний збір грошей з організації «Громадський блокпост» навіть виключили одного з членів. Без доручень він встановлював скриньки під час масових заходів.

Все на довірі
Олексій Романов

«Була публікація у пресі. І цю людину навіть звільнили з облдержадміністрації, де вона працювала. Проблема в тому, що в межах організації, де є більше 20-30 людей, поставити процес збору коштів і їхнього прозорого розподілення досить важко. Все на довірі», – зазначає активіст організації Олексій Романов.

Черкаські активісти ініціюватимуть заборону збирати гроші у скриньки

У «Громадському блокпості» ініціюють заборону збору у Черкасах коштів у скриньки. За словами Романова, більше половини зібраних грошей дуже часто використовують не за призначенням.

Передача грошових цінностей має відбуватися лише безготівково

«Передача грошових цінностей має відбуватися лише безготівково. В усіх офіційно зареєстрованих організацій є рахунок. Є податкові органи, є прокуратура й інші органи влади, які зацікавлені в тому, щоб відстежувати, яким чином витрачено кошти. Організації мають збирати підтверджувальні документи. Тобто усе має бути згідно з законом», – говорить Олексій Романов.

Активісти радять людям перевіряти волонтерів. Насамперед, просити посвідчення.

Якщо він просто роздає папірці – це ще не свідчення того, що він справжній волонтер. Має бути доручення – печатка, підпис голови

«Якщо він просто роздає папірці – це ще не свідчення того, що він справжній волонтер. Має бути доручення – печатка, підпис голови. Якщо людина не вірить цьому, вона може пересвідчитися у реальності організації, передзвонивши за вказаними телефонами, або дізнатися, де зареєстрована ця організація. І лише після цього вже наступного разу давати, що вони просять», – пояснює Іванна Прокопчук.

Однак найбільш дієвий метод перевірки – відвідати саму організацію і на власні очі переконатися, що ці волонтери – не шахраї.