Російський десант висадитися біля Широкина не зможе – військовий експерт

Українські позиції поблизу Широкина, 21 квітня 2015 року

Щоб висадити десант, треба мати перевагу на морі, в повітрі і в вогневих засобах; ними супротивник не володіє – Машовець

В ОБСЄ звітують про збільшення інтенсивності обстрілів в районі Широкина, біля Маріуполя. А в соцмережах вже почали обговорювати ймовірність висадки морського десанту Росії на Азовське узбережжя. Військові експерти ж кажуть: біля Широкина це просто неможливо, а інші стратегічно важливі точки берега від такої висадки застраховані мінами.

Your browser doesn’t support HTML5

Російський десант висадитися біля Широкина не зможе – військовий експерт

За останньою інформацією зі звіту моніторингової місії ОБСЄ, навколо Донецького аеропорту та Широкина монітори зафіксували майже 700 випадків порушення режиму. Як ідеться у звіті за 2-3 травня, який опублікували сьогодні, спостерігачі чули 698 вибухів. А як повідомив Радіо Свобода начальник штабу «Оборони Маріуполя» Роман Соколов, сьогодні зранку обстрілювали не лише Широкине, а й район Павлополя під Маріуполем (зі 120-мм мінометів). Водночас, за його словами, далі має бути спокійніше.

В Маріуполі люди виступають проти демілітаризації Широкина
Роман Соколов

«Сьогодні в Широкині працює ОБСЄ. Тому там, скоріше за все, буде спокійно. Зазвичай саме так буває. В Маріуполі люди виступають проти демілітаризації Широкина. Вчора був мітинг – понад 2000 людей. Адже розглядалися варіанти – з повним виводом військ, частковим, щоб лишити там лише ОБСЄ, або українську міліцію. Але ми проти, адже з нашим супротивником ні про що домовитися неможливо», – зазначив він.

Широкине є стратегічно важливим пунктом, контроль за яким дозволив би сепаратистам полегшити потенційний наступ на Маріуполь, а українським військам – зірвати такий наступ.

Через таку важливість селища в соцмережах почали обговорювати можливість його взяття російським десантом.

Висадка десанту: небезпека чи нісенітниці?

Так Віталій Клим, боєць АТО, який нещодавно повернувся з зони бойових дій, проаналізував нинішню ситуацію на маріупольському напрямку. За його словами, вивчивши глибину Азовського моря, він зробив висновки про місце можливої висадки десанту.

«Як бачите, в районі червоного кружечка, де й розташоване Широкине, безпосередньо біля берегової лінії тактична глибина сягає 2 і більше метрів, чого не можна сказати про глибини в районі Новоазовська. Це говорить тільки про те, що, якщо і планується висадка російського десанту, і я більш ніж впевнений, що вона планується, до бабки не ходи, то найбільш прийнятна точка «приземлення» – це Широкине, між нашою лінією оборони і Маріуполем», – вважає Клим.

Водночас, аналітик групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець каже, що імовірність такої висадки – нуль.

Морський десант в районі Широкина висадити неможливо. Ні тактичний, ні оперативний
Костянтин Машовець

«Морський десант в районі Широкина висадити неможливо. Ні тактичний, ні оперативний. Адже для того, щоб висадити десант, треба виконати декілька вимог. Мати перевагу на морі в районі висадки, в повітрі, і в вогневих засобах. Ними супротивник не володіє. І підсилитися «оперативною раптовістю» теж не зможе», – сказав фахівець у коментарі Радіо Свобода.

Як повідомляли раніше в прес-центрі сектора М, експерти оцінили ландшафт морської місцевості поблизу Маріуполя і замінували кілька ділянок, на які теоретично таки може висадитися десант.

Позиції укранських військ поблизу Широкина, квітень 2015 року

Інтенсивність обстрілів – як до перемир’я?

Режим припинення вогню бойовики продовжують порушувати як на Донеччині, так і на Луганщині. Так, за даними прес-центру штабу АТО, зафіксовано понад 90 обстрілів з боку незаконних збройних формувань.

«Ця кількість свідчить про рівень, який був ще до мінських угод і до встановлення режиму припинення вогню», – заявив речник адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

Сепаратисти збройного угруповання «ДНР» заявляють, що упродовж 4 травня кількість обстрілів їхніх позицій з боку українських військових збільшилася. В угрупованні «ЛНР» повідомляють, що ситуація на території, яку вони контролюють, залишається відносно спокійною.

Водночас, на підконтрольній «ЛНР» території Луганської області відсьогодні заборонене проведення масових заходів. Як ідеться в «указі» лідера угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького, метою такого рішення є «уникнення провокацій з боку українських силовиків», які можуть призвести до «загибелі людей в умовах проведення масових заходів, що спричинить зрив роботи мінської тристоронньої контактної групи».

Тристороння контактна група з питань Донбасу планує провести зустріч з представниками угруповань «ДНР» і «ЛНР» у Мінську 6 травня.