Окупований Донбас: життя після руйнувань

Your browser doesn’t support HTML5

Мешканці селища Нікішине повертаються у рідне село попри зруйновані і розграбовані будинки

Петро Шеломовський

Шахтарське селище Нікішине Донецької області, в якому до війни жило близько тисячі людей, наразі перебуває піж контролем бойовиків «ДНР». Зруйновані і розграбовані будинки. Школи, магазини та лікарні закриті. За час запеклих боїв селище перетворилося на згарище.

У напівзруйнованих будинках Нікішина вибиті шибки, з дахів стирчать обгорілі пічні труби. Але жителі повертаються у село, оскільки втомилися жити у знайомих і родичів.

«Влітку тепло – ще можна жити. А якщо прийде зима, то де жити? Палити нічим», – розповідає Галина, мешканка села Нікішина.

Тим, чиї будинки встояли під час обстрілів, також доводиться нелегко. Мародери винесли з покинутих у поспіху осель все, що не згоріло в полум’ї.

Навіть ганчірки і труси дитячі вкрали. Безсовісні

«Крали все, все, що тягнути можна було. Навіть ганчірки і труси дитячі вкрали. Безсовісні», – скаржиться Галина.

Людям нічим крити пошкоджені дахи, нічим склити вікна. Місцева школа повністю зруйнована. Серйозно пошкоджений дитячий садок.

Місцева мешканка Надія повернулася додому зі своїми старими батьками. Через дірки у даху їхнього будинку просвічує сонце, шпалери на стінах повідклеювалися. У спальні звили гніздо ластівки. Якщо будинок не відновити до осінніх дощів, то природа доробить те, що почали війна і мародери.

«Будинки стоять. Я зимою нічого не зроблю. Дали 30 штук шиферу, а інше – купуй сама. Що це таке? У мене будинок, а я змушена взимку виїхати звідси. Просто змушена», – каже Надія.

У Нікішине повернулося 400 мешканців

Медсестра Світлана об’їжджає пацієнтів на велосипеді. Вона розповідає про гостру нестачу медикаментів та лікарської допомоги. Швидка у Нікішине не поїде. Громадський транспорт не працює.

«Зараз у місті дуже складно, погано платять. А тут господарство і все. Так що повертаються», – наголошує місцева медсестра.

Будівля селищної ради виглядає трохи краще від інших будинку по сусідству: вибите скло, пошкоджений дах, тріщини у стінах. Голова селищної ради Раїса Іванівна розповідає, що все ж таки кількість тих, хто повертається, постійно зростає.

На момент бойових дій у селі перебувало постійно 9 людей

«Наше село постраждало, як жоден інший населений пункт не тільки у Шахтарському районі, але й у всій Донецькій області. На момент бойових дій у селі перебувало постійно 9 людей. Але до села люди повертаються. Повернулося вже до 400 людей», – зазначає Раїса Іванівна, селищна голова Нікішина.

Багато з тих, з ким вдалося поговорити, впевнено і з посмішкою говорять, що вони залишаються і будуть відновлювати свої зруйновані війною будинки.

Оригінал матеріалу на сайті «Настоящее время»


На цю ж тему:

15.06.2015
Життя на Донбасі під окупацією: обстріли, підвали і перепустки

«Живемо як кроти. Вилазимо, постоїмо, подихаємо – і знову у підвал» далі
15.06.2015
Хто і чому протестує в Донецьку?

Учасники антивоєнного мітингу в Донецьку критикували ватажка «ДНР» Захарченка і звинувачували українських військових в обстрілах міста далі