Доступність посилання

ТОП новини

Хто і чому протестує в Донецьку?


У центрі в цивільному Олександр Захарченко, ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Донецьк, 15 червня 2015 року
У центрі в цивільному Олександр Захарченко, ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним. Донецьк, 15 червня 2015 року

Учасники антивоєнного мітингу в Донецьку критикували ватажка «ДНР» Захарченка і звинувачували українських військових в обстрілах міста

У Донецьку в понеділок відбувся антивоєнний мітинг. Донеччани в центрі міста впродовж кількох годин вимагали припинити вести вогонь із житлових районів міста. За їхніми словами, після цього українські силовики стріляють у відповідь, від чого страждає цивільне населення. Частина мітингувальників також заявляла, що розчарувалась у керівництві угрупування «ДНР». Інші, у свою чергу, вимагали наступати, щоб відтіснити українських військових від меж міста і таким чином уникнути обстрілів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В акції взяли участь близько півтисячі донеччан. Стихійний, за словами учасників, протест розпочався об 11-й і тривав понад три години. Протестувальники перекрили вулицю Артема – одну з центральних вулиць Донецька. На проїжджій частині дуже скоро утворився затор.

Мітингувальники не мали консолідованих гасел, однак вимоги, здебільшого стосувались припинення вогню. Також просили Олександра Захарченка надати житло людям, чиї домівки постраждали внаслідок обстрілів.

Журналіст видання «Новая газета» Павло Канигін, який був на мітингу, у коментарі Радіо Свобода зазначив, що попри побоювання, учасники озвучували досить сувору критику.

Ці люди проти війни. Їх це вже дістало, оскільки вийшов Захарченко, то було більше претензій до нього
Павло Канигін

«Ці люди, вони взагалі проти війни. Їх це вже настільки дістало, що для них і одні, і інші – негідники. Вони хочуть миру. Були ті, хто звинувачував «ДНР», були й ті, хто обвинувачував українську армію. Але оскільки вийшов Захарченко, то було більше претензій до нього. Бо він, власне, вийшов, і ці претензії було кому адресувати. Тому сипались на нього всілякі звинувачення і нехороші слова», – розповів журналіст.


Захарченко не заперечує, що сепаратисти стріляють із житлових кварталів

Ватажок угрупування «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко з’явився на вимогу людей у супроводі охорони і на милицях. Він не став заперечувати, що позиції української армії й справді обстрілюють із житлових кварталів Донецька. Втім, зазначив, що роблять це сепаратисти вимушено і лише у відповідь на атаки українських силовиків від яких страждають мирні мешканці міста. Зокрема, за інформацією, що опублікована на підконтрольному бойовикам сайті міськради Донецька, у неділю від обстрілів постраждали десять мешканців міста.

Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч) у Донецьку. 15 червня 2015 року
Ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (ліворуч) у Донецьку. 15 червня 2015 року


«Я скажу чесно: так, нам доводиться стріляти з нашої території. Тому що, до прикладу, ту батарею, яка вбила дівчинку в Горлівці, завдяки тому, що ми стріляли з 41-ї школи, нам вдалось розбити її всю. Ми покарали того комбата і ту батарею, яка стріляла. Вчора були знищені чотири батареї, які стріляли по Петровському району. Але ми стріляємо у відповідь – це правда, стріляємо з нашої території – це також правда», – заявив Захарченко.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського

Серед постраждалих, про яких заявляють в Донецьку, мешканці Куйбишевського та Петровського районів міста. Це саме ті райони, що прилягають до лінії розмежування. Також на мітингу були мешканці Київського району, що розташований поблизу Донецького аеропорту.

Військові відкидають звинувачення в обстрілах

Водночас, українські військові відкидають звинувачення. За словами прес-офіцера сектору «Б» Євгена Силкіна, армійці не відповідають на вогонь сепаратистів, що ведеться з Донецька.

Українські військові дотримуються Мінських домовленостей і на даний момент не стріляють в бік Донецька. Це цілковита брехня
Євген Силкін

«Українські військові дотримуються Мінських домовленостей і на даний момент не стріляють в бік Донецька. Це цілковита брехня. Війська не відповідають на обстріли, які ведуть російські найманці. Думаю, вони це заявляють, щоб очорнити українську владу і Мінські домовленості», – повідомив речник.

За повідомленням речника Адміністрації президента України з питань АТО Андрія Лисенка, за минулу добу в зоні АТО загинуло двоє військових, ще двадцять зазнали поранень.


На цю ж тему:

15.06.2015
У центрі Донецька мітингують, люди просять припинити обстріли – ЗМІ

До мітингуючих приїхав ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко далі
15.06.2015
Життя на Донбасі під окупацією: обстріли, підвали і перепустки

«Живемо як кроти. Вилазимо, постоїмо, подихаємо – і знову у підвал» далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG