Путін і переворот у «психушці» «ДНР»: що таке боротьба за владу

Президент Росії Володимир Путін. Москва, 25 серпня 2015 року

«ДНР» – хвора фантазія Путіна і його оточення. І боротьба за владу там нагадує сутичку в психіатричній лікарні: хто все ж таки з пацієнтів справжній Наполеон Бонапарт
(Рубрика «Точка зору»)

Президент Росії Володимир Путін, коментуючи події у будівлі українського парламенту в день обговорення поправок до Конституції, сказав, що на його думку, з самим Основним законом конфронтація ніяк не пов’язана. «Це привід для загострення політичної боротьби за владу» – пояснив Путін учасникам Східного економічного форуму у Владивостоці.

Хто підготував для російського президента таку інтерпретацію київських подій, залишається таємницею. Тому що – при всій трагічності наслідків протесту біля Верховної Ради – ніякої боротьби за владу там взагалі не проглядалося. А проглядалося вираження незгоди політичними силами, які проти поправок до Конституції. У результаті «боротьби за владу» не відбулося ніяких серйозних кадрових змін. А одна з партій правлячої коаліції не тільки не боролася за владу – вона пішла з влади.

В окупованому путінськими найманцями Донецьку все відбувається куди цікавіше. Ось там справжня боротьба за владу! Детектив в чистому вигляді! Спочатку машину так званого «спікера» так званого «парламенту» угруповання «ДНР» Андрія Пургіна не пускають на територію «республіки». Потім оголошують в розшук найближчого соратника Пургіна, керівника його апарату Олексія Александрова. А потім приходить повідомлення, що Пургіна зняли з посади і у «парламенту» вигаданої російськими чекістами «республіки» вже новий голова – одіозний діяч МММ Денис Пушилін.

Денис Пушилін (ліворуч) і Андрій Пургін, архівне фото

І вже Пушилін розповідає журналістам, що Пургіна вигнали не просто так. А тому, що він потрапив під згубний вплив ворога народу Александрова. Що відбувається з самим Пургіним, неясно. Одні кажуть, що він вже заарештований. Інші – що спілкується з ватажком «ДНР» Захарченком – але той теж не показується на людях. Можливо, два досвідчених алкоголіки просто п’ють. Але це не важливо. Важливо те, що це і є боротьба за владу.

Щоб було зрозуміло Путіну. Якщо біля стін Державної думи Росії збереться мітинг із вимогами не ухвалювати той або інший закон – це не боротьба за владу, а громадська активність. А от якщо хтось у Кремлі зненавидить главу апарату Державної думи Джахан Поллиєву і на цій підставі відмовить їй – а також і спікеру Держдуми Сергію Наришкіну – в праві в’їхати в Росію – то це боротьба за владу. Але, звичайно, уявити собі Наришкіна, який проводить ніч в залі очікування урядового аеропорту «Внуково-2», не зможе навіть найсміливіший фантаст.

А Пургін сидів на «кордоні», а потім з боями проривався в Донецьк – ось такий був у «ДНР» «спікер». Тому що – не справжній. І «республіка» – картонна, хвора фантазія Путіна і його оточення. І боротьба за владу там нагадує сутичку в психіатричній лікарні: хто все ж таки з пацієнтів справжній Наполеон Бонапарт.

Плакат учасників акції протесту проти агресії режиму Путіна щодо України. Москва, 15 березня 2014 року

Шкода тільки, що через амбіції кремлівського фантазера і різноманітних Пургіних і Пушиліних люди гинуть, втрачають здоров’я, житло і майбутнє. Небезпечно, коли людьми керують божевільні.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

На цю ж тему:

05.09.2015
Донецькі сепаратисти завершили переворот у своїй «владі»

Радикальні сепаратисти й їхні російські прихильники заявляють у соцмережах про «зраду» і «злив» із боку Росії далі