Антикорупційна прокуратура: «каральний меч» чи «ручні мавпочки» влади?

©Shutterstock

Transparency International Україна звинувачує генпрокурора Віктора Шокіна у саботажі боротьби з корупцією

Київ – Transparency International Україна звинувачує генерального прокурора Віктора Шокіна у саботажі боротьби з корупцією серед високопосадовців. Відповідну заяву оприлюднили на сайті організації. Зокрема, претензії активістів стосуються «четвірки Шокіна» – делегованих прокуратурою членів комісії, яка має сформувати Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. Напередодні президент Петро Порошенко заявив, що антикорупційний прокурор, який очолить новостворену інституцію, має бути призначений вже до кінця листопада.

Your browser doesn’t support HTML5

Антикорупційна прокуратура: «каральний меч» чи «ручні мавпочки» влади?

Спеціалізована антикорупційна прокуратура може перетворитися на «ручних мавпочок» чинної влади, застерігає голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов. За його словами, склад конкурсної комісії, що відбирає працівників до новоствореного органу, викликає сумніви у її незалежності. Зокрема, йдеться про співробітників Генеральної прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового, які, за твердженням активістів, тривалий час обіймали високі посади за президентства Віктора Януковича.

Андрій Марусов

На думку Марусова, це робиться для того, аби повністю контролювати офіційних борців із корупцією – бо без Антикорупційної прокуратури не запрацює Національне антикорупційне бюро.

«Вони (представники чинної влади – ред.) бояться, що у разі створення дійсно незалежної інституції, цей «караючий меч» з високою вірогідністю може обернутися саме проти них, бо вони причетні до тих чи інших сумнівних оборудок», – каже активіст.

Водночас, якщо антикорупційні органи не будуть дійсно незалежними, Європейський Союз гарантовано відмовить Україні у безвізовому режимі, а відсутність ефективних розслідувань злочинів чиновників режиму Януковича може змусити ЄС переглянути санкції щодо них найближчим часом, зазначає Андрій Марусов.

Відповідальність за це активісти Transparency покладають персонально на Віктора Шокіна, однак, як ідеться у заяві організації, той діє «з очевидним погодженням із вищим керівництвом країни».

На кону – понад три мільярди доларів кредиту МВФ – Каленюк

Заяви іноземних дипломатів – дуже прямолінійні, йдеться не тільки про безвізовий режим з Європою, а й про євроінтеграцію загалом, наголошує виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк. За її словами, на кону – три мільярди двісті мільйонів доларів кредиту від МВФ, який уряд очікує отримати у наступні три місяці. Водночас оціночна місія фонду не завершила свою роботу, бо виявилось, що домовленості про співпрацю були змінені Україною в односторонньому порядку: у липні внесли зміни до закону, що передає важелі впливу на формування антикорупційної прокуратури в руки відомства, яке вона, зокрема, буде перевіряти.

Дар’я Каленюк

«За законом, конкурсна комісія має номінувати мінімум двох кандидатів на посаду антикорупційного прокурора на призначення генеральному прокурору. Цей же самий генеральний прокурор Шокін буде обирати антикорупційного прокурора», – пояснює Дар’я Каленюк.

Перед цим у медіа повідомили про нібито конфлікт між Генеральною прокуратурою України і Міністерством закордонних справ. МЗС закликало Генпрокуратуру замінити чотирьох членів комісії з обрання антикорупційного прокурора. Генпрокурор Віктор Шокін у відповідь написав міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну листа, в якому зазначив про нібито ознаки порушення закону з боку МЗС. Пізніше обидві сторони конфлікт заперечили.

Шокін: не піду з посади до завершення реформи

Щодо теперішніх заяв Transparency Радіо Свобода очікує від Генеральної прокуратури відповідь на свій інформаційний запит. Тим часом ввечері 2 листопада в СБУ повідомили, що невідомі обстріляли вікна кабінету Віктора Шокіна, коли там відбувалась нарада. За свідченням речниці відомства Олени Гітлянської, ніхто не постраждав.

Віктор Шокін

Раніше генпрокурор в інтерв’ю «Українським новинам» заявив, що став об’єктом інформаційних атак через свою антикорупційну діяльність, однак до закінчення реформи прокуратури з посади не піде.

«Хочу бачити прокуратуру молодою – 30-35 років: здібних професійних молодих людей, – зазначив Віктор Шокін. – Але потрібен час, щоб їх навчити, підказувати, бо досвід є досвід. Я не бачу себе (на посаді – ред.) на кілька років наперед: закінчимо реформу, побачу, що все нормально – і я піду додому рибу ловити».

Половина із необхідних для відставки Шокіна голосів у парламенті є – Луценко

Напередодні, активісти «Автомайдану» та «Центру протидії корупції» передали у Генпрокуратуру «гамівну сорочку». А у суботу активісти пікетували будинок президента Петра Порошенка з вимогою відставки Генпрокурора, однак до них ніхто не вийшов.

Ігор Луценко

Один із учасників акції, депутат від «Батьківщини» Ігор Луценко говорить, що відправити Шокіна у відставку спробують через Верховну Раду. Для цього потрібно 226 голосів.

«Як мінімум, половина цієї кількості у нас уже є у вигляді підписів, думаю, якщо постане питання про голосування, то це буде більше депутатів. Але я не впевнений, що на сьогодні сформувалася така група людей, що готова надати ці 226 голосів, – визнає депутат. – Запит суспільства, особливо після нещодавніх арештів, я думаю, лише починає формуватися, і далі ми побачимо ще більший суспільний тиск, аби щось у правоохоронних органах почало мінятися». За його словами, ентузіазм представників парламенту буде підігрівати вулиця.

Президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що очільника Антикорупційної прокуратури зможуть обрати вже до початку грудня.