Депутат Микола Мартиненко заявив, що складає повноваження

Микола Мартиненко, архівне фото

Народний депутат Микола Мартиненко (фракція «Народного фронту», що входить до урядової коаліції) заявив, що вирішив скласти мандат.

Виступаючи в ефірі передачі «Свобода слова» на телеканалі «ICTV», він заявив, що таким чином хоче відвернути удари, що йдуть і по ньому особисто, і по уряду і владі загалом.

«Я ухвалюю рішення про складання депутатських повноважень і таким чином добровільно відмовляюся від депутатського імунітету… Я прошу і звертаюся з цієї трибуни до голови Верховної Ради, до регламентного комітету, до членів коаліції, до всіх депутатів, щоб це рішення було проголосоване вже наступного сесійного тижня», – сказав Мартиненко.

Він додав, що «сам буде працювати» над тим, щоб за складання ним повноважень проголосували хоча б мінімально необхідні 226 депутатів.

Відео: Телеканал ICTV

Скандали навколо Миколи Мартиненка спалахнули після того, як народний депутат Сергій Лещенко заявив про корупційні звинувачення проти народнофронтівця у Швейцарії – за словами Лещенка, там Мартиненка звинувачують у хабарництві й відмиванні грошей, а саме в отриманні 30 мільйонів франків на банківські рахунки в цій країні від чеської фірми «Шкода – Ядерне машинобудування» (Škoda JS), яка отримала підряд від української державної компанії «Енергоатом» – що її, як стверджують, Мартиненко неофіційно контролює. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Сам депутат ці звинувачення відкидає й називає їх нісенітницею й маніпуляцією.