Енергоблокаду Криму частково зупинили з Києва?

Часткове освітлення центральних вулиць Сімферополя. 8 грудня 2015 року

Лідер Меджлісу закликає заблокувати енергопостачання окупованого Криму на законодавчому рівні

В окупованому Криму тривають обшуки у справах, порушених проти ініціаторів блокади півострова. Тим часом, у Києві лідери кримських татар заявляють, що лише на два тижні частково припинили енергетичну блокаду півострова і зажадали від української влади офіційної заборони на електропостачання на окуповані території. Експерти припускають, що зупинити блокаду лідери кримських татар змушені були через зовнішній тиск і через це виникла неузгодженість між лідерами Меджлісу та ініціаторами блокади.

Your browser doesn’t support HTML5

Енергоблокаду Криму частково зупинили з Києва?


Вранці 9 грудня у Криму російські силовики провели обшук у колишнього керівника телеканалу ATR Ельзари Іслямової. Обшук відбувся в рамках розслідування кримінальної справи стосовно одного з ініціаторів громадянської блокади Криму та власника телеканалу ATR Ленура Іслямова.

«Шукали документи, які підтверджують причетність будь-кого до «злочинної» діяльності Ленура Іслямова. Але нічого не знайшли», – розповів адвокат Джеміль Темішев.

Окупація має бути максимально дорогою – Чубаров

Між тим, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров заявив, що енергоблокаду Криму призупинили на два тижні, щоби влада змогла оптимізувати енергозабезпечення Херсонської області.

Рефат Чубаров

«Виходячи з багатьох причин, в тому числі з того, що непрацювання гілки «Каховка – Титан» заважає забезпечувати електропостачанням декілька районів Херсонської області, учасники блокади Криму вирішили надати можливість забезпечити постачання лише з однієї гілки, якою зараз до Криму подається 220 МВт замість 850 МВт, які надавали до 22 листопада», – пояснив він з трибуни парламенту.

Рефат Чубаров також закликав Верховну Раду ухвалити закон, який заборонятиме енергопостачання окупованих територій. За його словами, ці питання треба вирішити до 1 січня і максимально зробити дорожчим для окупантів утримання Криму.

Раніше лідери кримських татар заявляли, що енергопостачання Криму буде відновлене лише після звільнення російськими окупантами політичних в’язнів: семи кримських татар та двох українців. І хоча ці умови не були виконані, кримські татари невдовзі пішли на поступки. Через це виникла незгода між учасниками блокади – кримськотатарськими активістами та представниками «Правого сектору». Останні відмовилися від подальшої участі в акції.

Енергоблокаду проривали з Києва – експерт

Експерт з питань Криму Володимир Єгоров припускає, що лідери кримських татар змушені були піти на поступки під тиском української влади та її західних партнерів.

Володимир Єгоров

«Керівництво Меджлісу кілька разів зустрічалося з президентом з цього приводу. І попервах позиція Мустафи Джемілєва також змінювалася», – розповідає він.

За словами експерта, через зняття енергоблокади виникли непорозуміння не лише між кримськотатарськими та українськими активістами, а й між координатором блокади Ленуром Іслямовим та лідерами Меджлісу.

«Іслямов наче перетягує ковдру на себе. Бо Джемілєв, як лідер кримськотатарського народу, каже одне, а активісти – інше. У них явна неузгодженість позицій – це помітно впродовж останніх 10 днів», – зазначає Володимир Єгоров.

Утім, тепер кримськотатарські лідери вимагають, аби українська влада публічно визначила свою позицію з приводу блокади окупованого півострова.

У вересні кримськотатарські та українські активісти розпочали акцію з економічної блокади Криму, а 22 листопада були підірвані опори ЛЕП, через що до Криму перестала надходити електроенергія. Однак 8 грудня електропостачання Криму з території України частково відновили.

Хроніки «електроапокаліпсису» Криму

Хроніки «електроапокаліпсису» Криму (фотогалерея)