Справа Савченко є змаганням за Україну – Шварценберґ

(Зліва направо) Колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, чеський депутат у ПАРЄ Крістина Зелєнкова та Віра Савченко

До Праги завітала сестра Надії Савченко на запрошення чеського депутата Крістини Зелєнкової

15 лютого в Празі відбулася зустріч із сестрою Надії Савченко Вірою. Вона завітала до Праги на запрошення чеського депутата Крістини Зелєнкової, яка у парламенті Ради Європи виступила ініціатором голодування на підтримку Надії.

На зустрічі був присутній голова закордонного комітету чеського парламенту, колишній міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, який назвав справу Надії Савченко змаганням за Україну. «Великий государ Володимир Володимирович Путін та Росія взагалі», за його словами, не визнають незалежності України та українського народу, що продемонстрували викраденням народного депутата України.

Водночас вирішується і майбутнє цілої Європи, наголосив у коментарі Радіо Свобода Карел Шварценберґ: «За ситуації, коли американці поступово відступають з Європи та зосереджуються на пацифістському просторі, якби Росія підкорила Україну, виникла б гегемоніальна сила, що у 21-му столітті володіла б Європою».

Для того, щоб виграти це змагання, європейці мають дійсно підтримати Україну – наголошує Шварценберґ. «Але зараз всі говорять лише про біженців, хоча вони й не є найбільшою загрозою нашому майбутньому», – додає він.

Петра Прохазкова

На думку Петри Прохазкової, чеської журналістки, яка довгий час займається питанням Росії, України та країн Близького Сходу, Україна є наразі призабута, адже «Росія сьогодні зосередила увагу світу на абсолютно інших речах, вона просто маніпулює світовою громадською думкою».

Надія готова оголосити «сухий страйк» – сестра

Чеський депутат у ПАРЄ Крістина Зелєнкова додає, що кремлівська пропаганда є проблемою навіть для її колег: «Не перевіряючи джерела інформації, що надходить до мейлу, чи яку читають, вони поширюють її далі. Потім навіть гарячково обговорюють цю інформацію на пленарних засіданнях палати».

Прохазкова вважає візит Віри Савченко до Праги надзвичайно важливим – як спосіб привернути увагу до потерпаючих у російських в’язницях українців. «Надія Савченко є символічною фігурою. Однак було б шкода забувати про тих, хто медіально менш цікавий. Адже таких людей є значно більше», – наголошує Прохазкова.

Шварценберг також заявляє, що солідарність із Надією, яка стала «жертвою чисто політичної гри Росії за Україну», має бути завжди.

Віра Савченко

Віра Савченко запевнила присутніх, що її сестра – в першу чергу боєць, солдат. І що вона буде боротися далі. В інтерв’ю Радіо Свобода Віра Савченко заявила, що після оголошення вироку, якщо не буде жодних рухів до звільнення, Надія готова оголосити «сухий страйк».

Надію Савченко звинувачують у вбивстві двох російських журналістів, замаху на вбивство групи сепаратистів та незаконному перетині російського кордону. Савченко та її захист відкидають звинувачення та заявляють, що на момент загибелі журналістів Надію вже було примусово сепаратистами переправлено до Росії.

Наразі арешт Надії продовжено до 16 квітня. Вона знову оголосила голодування, яке триває вже понад 40 днів.


На цю ж тему:

15.02.2016
Віра Савченко про справу сестри: «Можливо, у політиків ціна життя фіксована»

Надія Савченко шкодує, що перервала попереднє голодування – сестра далі