Шокіна навмисне зняли перед візитом Порошенка до США – експерт

За звільнення генерального генпрокурора Верховна Рада проголосувала через півтора місяці після подання президента

Київ – Український парламент підтримав звільнення з посади генерального прокурора Віктора Шокіна, який місяць тому подав у відставку за рекомендацією президента, але продовжував виконувати обов’язки. Частина депутатів пояснює це своє рішення провалом реформ у прокуратурі, частина – говорить про саботаж щодо кримінального переслідування оточення Віктора Януковича. Експерти ж зазначають, що звільнення цілеспрямовано відбулося напередодні візиту президента України до США. Призначення ж нового генпрокурора, за їхніми прогнозами, швидким не буде.

Віктор Шокін

Верховна Рада України дала згоду на те, щоб президент звільнив з посади генерального прокурора Віктора Шокіна. Відповідну постанову підтримали 289 народних депутатів.

Віктора Шокіна під час розгляду питання про його звільнення у Верховній Раді не було. Як повідомив спікер Володимир Гройсман, Шокін попросив розглядати питання без нього.

Рішення майже одностайно підтримали фракції «Блоку Петра Порошенка», «Народний фронт», «Самопоміч», «Батьківщина» і Радикальна партія. Не голосували більшістю складу – «Опозиційний блок» і «Відродження».

Your browser doesn’t support HTML5

Рада дала згоду на звільнення Шокіна (відео)


Шокін намагався реформувати систему прокуратури, але в нього не вийшло, так пояснив рішення «БПП» голосувати за його звільнення керівник фракції Юрій Луценко.

Всі ми винні в тому, що прокуратура не стала органом справедливості та законності в Україні
Юрій Луценко

«Всі ми винні в тому, що прокуратура не стала органом справедливості та законності в Україні. І це вимагає від усіх нас голосувати за відставку Віктора Шокіна, який намагався, але не зміг зробити цю реформу», – зауважив Луценко з трибуни парламенту.

Лідери фракцій, груп та окремі депутати, які від початку були проти призначення Віктора Шокіна, не забули нагадати про це в день голосування за його відставку. Так, голова Радикальної партії Олег Ляшко обурився, що донедавна в парламенті не набиралося голосів за відставку генпрокурора.

«Я на вас дивлюся і думаю: ви ж за Віктора Шокіна голосували, коли Радикальна партія та фракція «Самопоміч» голосували проти», – заявив Ляшко з трибуни парламенту.


Віктор Шокін вже встиг заявити, що позитивно ставиться до рішення парламенту, і що йде на пенсію. Однак напередодні та власне в день голосування за його відставку він встиг ухвалити кілька неоднозначних рішень. Ідеться про звільнення заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе і його команди, про арешт, який рішенням Шокіна наклали на квартиру його іншого недавнього заступника Віталія Каська, та про кримінальні провадження щодо громадської організації «Центр протидії корупції».

Зі свого боку, керівник Центру Віталій Шабунін та депутат від «БПП» Мустафа Найєм сильно критикували роботу ГПУ, і звинувачували особисто Шокіна в неефективній роботі та у відмові у переслідуванні низки представників попередньої влади.


Шокін зачистив поле від незгодних для свого наступника – Березюк

Олег Березюк

Віктор Шокін блокував реформи прокуратури, а перед звільненням зачистив відомство від людей, незручних для Банкової, стверджує керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк.

Cтарі прокурори повернулися і зацементувалися. Більшість звільнених останнім часом – ті, хто боролися з цією системою
Олег Березюк

«Ми ухвалили якісний закон про Генеральну прокуратуру. Але всі підзаконні акти є абсолютно протилежними духу і букві цього закону. Тому старі прокурори повернулися і зацементувалися. Більшість звільнених останнім часом – ті, хто боролися з цією системою. Тобто, Шокін «завершив гештальт». І наступна людина після нього прийде на посаду і користуватиметься цим», – прогнозує Березюк.

Хто буде наступним генеральним прокурором? Припущення щодо цього висловила низка депутатів із провладних фракцій та експертів. Так, називають імена нинішніх заступників генерального прокурора Юрія Столярчука та Юрія Севрука, начальника управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергія Горбатюка, першого заступника міністра юстиції Наталію Севостьянову, лідера фракції «БПП» Юрія Луценка та керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського.

За Горбатюка, зокрема, виступають представники «БПП» Сергій Лещенко та Мустафа Найєм, за Севостьянову – «Народний фронт», а щодо Луценка зробив припущення заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв.

Березовець: звільнення Шокіна – це «вишенька на торті» до візиту Порошенка у США

Звільнення Віктора Шокіна на Банковій «підгадали» точно до візиту президента Петра Порошенка до США. Так пояснює логіку останніх подій довкола посади генпрокурора політтехнолог Тарас Березовець.

Тарас Березовець

«Відставка генерального прокурора Віктора Шокіна відбулася за день до візиту Порошенка до Сполучених Штатів, – констатує політтехнолог. – Отже, з відставкою тягнули навмисне, щоб вона була такою собі вишенькою на торті для американських партнерів. Щоб ставлення до українського глави держави було позитивним, і щоб тема генерального прокурора не звучала під час зустрічей Порошенка з віце-президентом США Джозефом Байденом та іншими посадовцями Сполучених Штатів».

За словами Березовця, серед прізвищ імовірних кандидатів на посаду генерального прокурора, які озвучують українські політики, реального кандидата ще не назвали. Більше того, відомство не очолить ніхто із вже запропонованих українськими політиками, бо прізвище реального кандидата навмисно не називають до часу, вважає політтехнолог.

Дуже ймовірним Тарас Березовець називає такий розвиток подій, за якого з призначенням наступника Шокіна зволікатимуть, і кілька місяців Генпрокуратурою керуватиме виконувач обов’язків генпрокурора.

Нині в ГПУ заявляють, що виконувати обов’язки генерального прокурора вже розпочав його перший заступник Юрій Севрук.

16 лютого президент Петро Порошенко повідомив, що попросив Віктора Шокіна подати у відставку з посади генерального прокурора. Того ж дня президент вніс до Верховної Ради подання на його звільнення. 22 лютого проект постанови про згоду Верховної Ради на звільнення Шокіна був зареєстрований у парламенті. В цей період Віктор Шокін пішов у відпустку, з якої невдовзі повернувся на роботу.


На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського

29.03.2016
Сакварелідзе вважає своє звільнення зачисткою від тих, хто готовий боротися з корупцією

«У чому полягає їх розуміння «прокурорська етика», – це злодійство, корупція, кругова порука. Так, цю етику прокурорську я порушив і завжди буду порушувати» далі