Якщо країна має волю боротись за свої цінності, вона переможе – начальник грузинського Генштабу

Вахтанг Капанадзе отримує диплом почесного доктора Національної академії сухопутніх військ. Львів, 4 жовтня 2016 року

Львів – Військова співпраця між Україною та Грузією буде посилена –про це у Львові заявив начальник Генерального штабу Збройних сил Грузії, генерал-майор Вахтанг Капанадзе, якому присвоїли звання «Почесний доктор Львівської Національної академії сухопутних військ». Україна і Грузія переживають нелегкі часи, але мають великий дух, зауважив грузинський генерал.

​Мантія, диплом, відзнака почесного доктора Львівської Національної академії сухопутних військ належать відтепер начальникові Генштабу Збройних сил Грузії, генералові Вахтангу Капанадзе. Він назвав цей факт символічним для армій України та Грузії і наголосив, що готовий стати голосом України не лише у Грузії, але й за кордоном.

Вахтанг Капанадзе у Брюсселі. Жовтень 2015 року

«Сьогодні у такому мінливому і складному світі важливо, щоб ми стояли пліч-о-пліч із нашими друзями і братами, а особливо в цій гібридній війні нового типу для нас важливою є підтримка», – сказав Вахтанг Капанадзе, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Грузинські військовослужбовці були першими, хто підтримав українців, коли у 2014 році розпочався військовий конфлікт на Донбасі. Вони приїхали в Україну і навчали на полігонах українських снайперів, окремі з них добровольцями воювали поруч із українцями. На Яворівському полігоні шестеро грузинських військовослужбовців, які пройшли війну у себе на батьківщині та навчання у натовських підрозділах, вчили новобранців стріляти і тактиці ведення бою. Їхньою мотивацією було навчити бійців, зупинити ворога на Донбасі.

Грузинські військовослужбовці на вченнях Rapid Trident. Яворівський полігон, вересень 2014 року

Окрім зброї, Україні треба змінювати управління військами і менеджмент – іще два роки тому так радили грузини українським колегам. Від того часу відбуваються обміни поміж військовослужбовцями і майбутніми офіцерами, курсантами львівської Національної академії сухопутних військ, які на базі військових освітніх закладів пройшли військову підготовку.

«Дуже важко навчати з іншої позиції. Але деякий досвід Грузії можна перейняти. Якщо країна має волю боротись за свої цінності, то ця країна переможе. Такі країни, як Україна і Грузія, з цими довколишніми обставинами не можуть мати одразу дві речі: свободу та мирне життя. Але ми вибрали свободу. Тож ми повинні бути готові боротись за наше життя та наші цінності. Я лише можу дати пораду: треба зберігати волю, рух, розбудувати українські військові сили», – наголосив Радіо Свобода Вахтанг Капанадзе.

Досвід Грузії – важливий

Між військовими навчальними закладами України та Грузії буде підписаний Меморандум щодо обміну між інструкторами і викладачами, курсантами, а також науковими напрацюваннями і здобутками.

«За роки війни наші військовослужбовці відвідали багато військових підрозділів Грузії і отримали величезний і багатий досвід, який ми запроваджуємо у навчально-виховному процесі в нашій академії. Збройні сили Грузії зробили великий крок уперед і відповідають стандартам НАТО, ми маємо що у них перейняти», – зауважив начальник Національної академії сухопутних військ, генерал Павло Ткачук.

Вахтанг Капанадзе навчався два роки в Україні, а також в американському та німецькому військових коледжах. «Найважливіше за кордоном, що я почерпнув, це те, що важливо студента навчити думати, а ще важливіше навчити, як саме він має мислити», – каже він. Наразі, каже грузинський генерал, на практиці це вдається частково. Вже невдовзі він приїде у Львів із лекцією до курсантів академії.