Радіо Свобода Daily: дзвони Михайлівського та гра «піаніста-екстреміста» до триріччя спроби розгону Євромайдану

Вітаємо!

Сподіваємось Ви добре відпочили і готові до праці. Але перед цим пропонуємо ще переглянути добірку важливих подій за вихідні 10-11 грудня.

І розпочнемо з ретроспективи подій трирічної давнини. Адже саме 11 грудня 2013 року відбулась невдала спроба розгону Євромайдану в Києві. На згадку про ці події безперервно бив у дзвони Михайлівський золотоверхий монастир (відео), а «Піаніст-екстреміст» зіграв на Банковій у Києві «музику Майдану і війни». Ми ж спробували відтворити минуле у теперішньому і поєднали знімки з Майдану тоді і тепер в атмосферному відео.

Права людини понад усе!

А от які з базових прав людини під найбільшою загрозою та що треба робити, щоб Україна рухалася до створення умов для гідного життя людей? До Дня загальної декларації прав людини, який відзначали 10 грудня, Радіо Свобода опитало правозахисників та експертів.

Вибори територіальних громад

В Україні обирали органи місцевої влади у 41 об’єднаній територіальній громаді в 13 областях (3 – міські, 13 – селищних і 25 – сільських громад). Голосували жителі територіальних громад Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей.

Екс-співробітник ГУБОЗу підозрюваний у підготовці до грабежів у Княжичах

До групи осіб, які планували пограбування в Княжичах Київської області, але були затримані правоохоронцями, входив екс-співробітник Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Ігор Касян, повідомили у МВС. Нині він перебуває під вартою терміном на 2 місяці без права застави.

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

Винні війни в Криму

Російська Федерація разом із землями та підприємствами на окупованому півострові спробувала привласнити й відомі українські торгові марки. Такі як «Масандра» або «Новий світ». Та продовжила випуск під цими марками різних вин. Але й на материковій Україні вже виробляють вина з такими ж назвами. Але яке з них справжнє? З чого виробляються ці напої та яка доля унікальних колекцій, які залишилися на півострові? Справжня битва за кримське вино – дивіться у новому випуску програми «Крим.Реалії».

Хто є хто в «парламенті» угруповання «ДНР»

Кримінальний авторитет, дружина «народного губернатора», колишній член «МММ» і сторож на прохідній фабриці – ось далеко не повний список членів так званої «народного ради» угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Яка структура цієї організації, і хто саме зараз наповнює її лави, у своєму матеріалі розповідає донецький блогер Станіслав Васін.

ЦРУ: Росія втручалась у вибори президента США

Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) дійшло висновку, що Росія втрутилася у вибори президента США, щоб допомогти перемогти Дональду Трампу. Доповідь ЦРУ з посиланням на анонімні джерела з’явилася після того, як президент США Барак Обама доручив переглянути і оприлюднити повний огляд всіх матеріалів про втручання Росії у перебіг президентських виборів у США, перш ніж Трамп вступить на посаду 20 січня. Росія всі звинувачення заперечує, а Дональд Трамп заявляв, що не впевнений, що за кібератаками стоїть саме Росія.

«Гібридна Олімпіада… гібридна Росія»

«Після публікації другої частини доповіді незалежної комісії Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) стало ясно: Росія провела в Сочі справжнісіньку гібридну Олімпіаду», – вважає журналіст і політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников. Втім, те, що дійсно вдалося Володимиру Путіну – це не «гібридна Олімпіада» і не «гібридна війна», а гібридна Росія, робить висновок він. Гібридність Росії – в тому, що більшість громадян цієї країни впевнені в необхідності і доцільності брехні заради досягнення власних цілей. Але, що найцікавіше – ця тотальна брехня Радянський Союз не врятувала. І гібридну Росію Путіна теж не врятує, застерігає політичний оглядач у статті «Гібридна Олімпіада, гібридна війна з Україною, гібридна Росія».

«Правнука Распутіна»

Новозеландський журналіст Амос Чаппл побував у селі Покровське у Росії, де у 1869 року народився і жив Григорій Распутін – розпусний містик, чиїм чарам піддалася приречена царська родина. Сьогодні тут живе і Віктор Пролубшіков, якого місцеві прозвали «Распутіним». «Моя прабабця була покоївкою Распутіна. Думаю, вона з ним згрішила», – розповідав про своє ймовірне походження той. Про те, як сучасний «Распутін» замовляннями «лікував» журналісту спину, а потім вимагав за це «водку», читайте у репортажі.

Наостанок сьогодні про тварин. Адже 10 грудня відзначали Всесвітній день прав тварин – особливу дату для багатьох захисників природи та власників домашніх улюбленців. Нещодавно Верховна Рада отримала на розгляд законопроект про заборону використання тварин пересувними цирками-шапіто. Активісти стверджують, що це лише перший крок – на черзі ще безліч ініціатив та акцій, які допоможуть тваринам у цирках та дельфінаріях нарешті стати вільними. З цього приводу ми підготували спецпублікацію під назвою «Хочу бути вільним!»

Живіть у гармонії з довколишнім світом. І тваринним, і рослинним.

Ваше Радіо Свобода Daily бажає Вам легкого, але плідного робочого тижня