Радіо Свобода Daily: Росія у Гаазі доповідала «у стилі типових кремлівських ЗМІ»

Політична карикатура Євгенії Олійник

Доброго ранку!

Росія доповідає у Гаазі

Міжнародні судді почули виклад без жодних вагань у стилі типових кремлівських ЗМІ: на сході України йде «громадянська війна», яка настала після «державного перевороту» – як перейменували Революцію гідності в Москві. Провина Росії у збитті малайзійського лайнера рейсу MH17 не доведена, заявили росіяни, а озброєння для бойовиків «ДНР» та «ЛНР» жодним чином не надходить з Росії, а головним чином було роздобуте з «місцевих радянських арсеналів». Ба більше, за словами директора одного з департаментів російського МЗС Іллі Рогачова, багато з цих збройних складів «були розміщені в старих шахтах Донбасу й пізніше захоплені «повстанцями». Інше джерело озброєнь – трофейні, «під час відступу української армії», додав представник Росії в Гаазі.

У середу, 8 березня, свої контраргументи в Міжнародному суді ООН має представити українська делегація.

Слухання справи за позовом України проти Росії в Міжнародному суді, Гаага, 6 березня 2017 року

Тим часом білорусів лякають Революцією гідності

Раніше ми неодноразово Вам розповідали про хвилю мітингів проти декрету президента Лукашенка, який зобов'язує безробітних громадян заплатити податок у сумі близько 150 доларів. Цей декрет в народі назвали «декретом проти дармоїдів». Так от, 6 березня у Білорусі по центральному телеканалу показали фільм «Дзвінок другу», який проводить паралель між мирними народними протестами в Білорусі і розстрілом на Інститутській а Києві, пожежею в Будинку профспілок в Одесі, війною на Донбасі. Експерти називають цей фільм пропагандистським та кажуть, що мета його – налякати людей, які планували виходити на акції протесту. Якщо цікаво подивитись цю «штрашилку», то вона ось тут.

Насіров в СІЗО

Після ухвали суду про запобіжний захід у вигляді арешту, відсторонений від виконання обов’язків голова Державної фіскальної служби Роман Насіров перебуває в Лук’янівському СІЗО на загальних умовах. «Він в загальній чотиримісній камері. Коли він прибув, в камері перебувала одна людина», – повідомили в Мін’юсті. Тепер Насірову доведеться користуватися медичними послугами у СІЗО.

Ми ж вирішили піти трохи далі і в продовження теми підготували матеріал про те, як встановити, чи були діагнози підсудних чиновників правдивими, та чи несуть медики відповідальність за «політичні» діагнози.

Політична карикатура Олексія Кустовського

Блокада стоїть – контрабанда їде

Журналісти «Донбас.Реалії» знайшли нові стежки, якими ділки перевозять товари на непідконтрольну Україні територію. Виявляється, логістичні центри, міні-ринки, побудовані Україною спеціально, аби полегшити людям з того боку купівлю українських товарів, перетворилися на справжні перевалочні хаби. Як каравани вантажівок потрапляють на окуповані угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» території, дивіться в ексклюзивному розслідуванні «Донбас.Реалії».

Your browser doesn’t support HTML5

«Донбас.Реалії» розкрили нову контрабандну схему в зоні АТО (відео)

«Сбербанк Росії» обслуговуватиме клієнтів із «документами» угруповань «ДНР» і «ЛНР»

У «Сбербанку Росії» заявили, що почали обслуговувати в своїх відділеннях клієнтів, що надають «документи» угруповань «ДНР» і «ЛНР». У Національному банку України відповіли: якщо інформація підтвердиться, то НБУ ініціюватиме запровадження санкцій.

Далі коротко про важливе:

– Документи на екстрадиційний арешт судді Чауса направлено в Молдову

– У Харкові суд скасував рішення міськради про почесне звання російському сенатору Олександру Шишкіну

– Прокуратура Київської області відстояла повернення державі земельної ділянки, так званого «Біличанського лісу».

На завершення у нас для Вас вражаюче фото запуску ракети Vega, двигун якої виготовлений на заводі «Південмаш» в Україні, а також підбірка десяти «фронтменів» Української революції 1917–1921 років.

Ваше Радіо Свобода Daily!