Радіо Свобода Daily: у річницю аварії на ЧАЕС Порошенко і Лукашенко заявили про дружбу

Радянський дитячий протигаз у місті Прип’ять, 5 квітня 2017 року

Доброго ранку!

31-і роковини аварії на ЧАЕС

До цієї дати наші журналісти підготували фільм «Чорнобиль. Моя зміна». Це історія про відповідальність – усвідомлену, важку і самовбивчу. Це саме той випадок, коли зайве розповідати, а треба дивитись.

Your browser doesn’t support HTML5

«Чорнобиль. Моя зміна»

Крім цього, у нас є також інтерв’ю з Вікторією Івлєвою – першою журналісткою, яка сфотографувала зсередини четвертий енергоблок Чорнобильської АЕС. За цю роботу вона отримала найпрестижнішу для фотожурналіста нагороду – World Press Photo Golden Eye. В цьому інтерв'ю російська журналістка розповідає про враження від відвідин місця найстрашнішої техногенної катастрофи XX століття, а також про російський імперіалізм та нову Україну. З дозволу Вікторії Івлєвої Радіо Свобода опублікувало легендарні фотографії четвертого енергоблоку.

Дозиметрист Юрій Кобзар на підступах до сходів, що веде до центральної реакторної зали

Лукашенко і Порошенко

У 31-у річницю аварії на Чорнобильській атомній електростанції до нового захисного укриття приїхали президенти України і Білорусі, Петро Порошенко та Олександр Лукашенко. Останній висловив упевненість, що Білорусь і Україну ніхто не роз’єднає, а білоруси можуть приїхати на українську територію лише на тракторі. Переконання у дружбі між двома країнами висловив і Петро Порошенко. Однак ще минулого тижня Олександр Лукашенко висловлював вдоволення високим рівнем військово-політичної співпраці з Росією і називав «рідним братом» президента Росії Володимира Путіна. Цю зустріч та двосторонні відносини України і Білорусі на нинішньому етапі прокоментували експерти.

«Безвіз» в України майже «в кишені»

Посли держав-членів ЄС у Брюсселі – Комітет постійних представників – підтримали надання українцям безвізового режиму. Тепер цей жест із боку об’єднаної Європи залишилося затвердити тільки європейським міністрам, і після публікації в офіційному журналі ЄС, орієнтовно в середині червня, українці зможуть відвідувати держави Шенгену без віз, але це стосується тих, хто матиме біометричний паспорт. Як кажуть експерти, нинішнім кроком ЄС підтвердив, що довіра до України зростає, а європейці вміють тримати слово.

«Підкинута ковдра» для Насірова

Під час того, як відсторонений очільник Державної фіскальної служби Роман Насіров приїхав на судове засідання у своїй справі щодо продовження запобіжного заходу, у відповідь на запитання журналіста щодо версії «підкинутої» Насірову ковдри, він розповів про проведене «розслідування» щодо цього. В результаті «розслідування» Насіров стверджує, що ковдру підкинули з метою політичної змови проти Фіскальної служби.

Your browser doesn’t support HTML5

Справа Насірова: «підкинута ковдра» – це політична змова? (відео)

Також державна служба фінансового контролю перевірила походження грошей для застави у 100 мільйонів гривень, внесеної за Насірова і дійшла висновку, що джерела надходження цих коштів, частину з яких внесла дружина Насірова, а частину – його тесть, є законними.

Свіжий лист від Сенцова

«В’язниця – це м’ясорубка людських доль, потрапивши в яку, перестаєш вірити в справедливість, але не перестаєш за неї боротися. Тут все по-іншому, тут намагаєшся жити і виживати, хоча відчуваєш, що твоє справжнє життя залишилося десь там, за парканом». Це фрагмент листа із в’язниці, якого написав український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії. Прочитати його повністю можна за посиланням.

Заміжня Джамала

Ну і на завершення приємна новина. Переможець минулорічного «Євробачення», українська співачка Джамала вийшла заміж. Про це вона написала у своєму Facebook. Співачка стала дружиною кримськотатарського активіста Сеїт-Бекіра Сулейманова. Церемонія відбувалася в Ісламському культурному центрі Києва.

Любіть і цінуйте одне одного!

Ваше Радіо Свобода Daily