В окупованому Криму на 9 травня навіть дитячі коляски були перероблені під танки і ракети

9 травня у Сімферополі

Святкування в окупованому Криму Дня перемоги 9 травня пройшли урочисто, на тлі обшуків кримськотатарських активістів. За тими подіями стежив кореспондент російської служби Радіо Свобода Антон Наумлюк. Як відбувалися святкування, він розповів в ефірі програми «Свобода сьогодні».

– Сьогодні я був зранку в Сімферополі, тут проходив великий парад перемоги – з військовою технікою, серед якої були і «Гради», і БТРи, і після цього відбулася велика процесія, так звана акція «Безсмертний полк», яка залучила, напевно, кілька десятків тисяч осіб. Навіть місцеві кореспонденти, місцеві фотографи не пам’ятають такої чисельності у попередні роки. Все, звичайно, у прапорах, «георгіївських стрічках», і, взагалі-то, настрій у людей, напевно, піднесений, можна сказати – святковий.

Військовий парад, Севастополь, 9 травня 2017 року

Дуже багато хто одягає дітей у військові форми. Це виглядає трохи дико – коляски переробляють під танки, ракети

Весь центр Сімферополя був перекритий, майже весь центр зробили пішохідною зоною. Багато гуляли. Сьогодні ще ввечері триває в парках програма святкова. Ну ось в загальному таке офіційне свято, яке щорічно проходить. Просто ось сьогодні в цьому році відмінною рисою можна назвати чисельність учасників. Дуже багато, хто одягає дітей у військові форми. Це виглядає трохи дико – коляски переробляють під танки, ракети. Ну, це така спільна риса мілітаризації суспільства, яка, в тому числі, відбувається і через телевізор.

– У російських ЗМІ цими днями активно анонсували, що співачка Юлія Самойлова виступить 9 травня на концерті в честь Дня перемоги в анексованому Севастополі і виконає пісню, яку готувала для «Євробачення». Власне, через виступ в анексованому Криму їй і заборонила Україна в’їзд до Києва на конкурс. Чи відомо Вам щось про її нинішній виступ у Криму?

– У тих подіях святкових, які пройшли до сих пір, вона участі не брала. Принаймні там, де я був, її там не було. І в програмі офіційних заходів я її теж не зустрічав. Але цілком можливо, що участь у концерті вона, можливо, й буде брати. Поки я її не бачив тут і виступів її теж не відстежував.

Акція «Безсмертний полк», Сімферополь, 9 травня 2017 року

– Усі нинішні святкування в Криму відбуваються на тлі обшуків і арештів кримських татар, місцевих активістів. Які подробиці Вам відомі?

– Так, буквально вчора прийшли повідомлення з Судака і ще один обшук під Судаком у селищі проходив, і одного з підозрюваних перевели зараз у Краснодар для участі як фігуранта кримінальної справи. Другого хлопця допитали й відпустили. Обшуки проходили від 7:30 ранку, з перекриттям вулиць, з перекриттям траси на Судак. Тобто, як зазвичай: за участю великої кількості силовиків, що, загалом, викликало резонанс і серед кримських татар, і взагалі серед спостерігачів-правозахисників,котрі відстежують такі процеси.

Антон Наумлюк

Я бачив тільки один плакат серед багатьох тисяч із кримськотатарським прізвищем, із портретом учасника війни. В основному не видно, щоб кримські татари проявляли участь у святкуванні 9 травня

А до цього були обшуки в кримськотатарських активістів – у тому числі тих, які беруть участь у висвітленні подій, що відбуваються на півострові і, взагалі-то, це, очевидно, й послужило однією з причин обшуку і уваги з боку силовиків. Сьогодні, наприклад, я майже всю колону процесії «Безсмертного полку» відстежував. Я бачив тільки один плакат серед багатьох тисяч із кримськотатарським прізвищем, із портретом учасника Великої вітчизняної війни. А більше не видно, щоб кримські татари якимось чином проявляли участь у святкуванні 9 травня.