Фоторепортаж: Французький фотограф десять років знімав радянську архітектуру

Будівля колишнього Міністерства автомобільних доріг Грузинської РСР, зараз вона належить Банку Грузії. Архітектори: Георгій Чахва і Зураб Джалагханія, Темур Тхілава. 1975 рік.

«Особливість цих будівель в тому, що вони є певним антропологічним феноменом тих часів», – розповів Шобен Радіо Свобода, коли його книга вперше була опублікована у 2011 році.

Факультет архітектури Білоруського національного технічного університету в Мінську, був збудований у 1983 році за проектом Віктора Анікіна та Ігора Єсьмана.

«Мені подобається це відчуття, коли ти стоїш перед будівлею, яка в якомусь сенсі енігма [зашифроване послання]. У [цього архітектурного стилю] немає конкретного джерела. Ці будівлі просто існують поза часом», – каже фотограф

Санаторій «Дружба» в Ялті спроектований Ігорем Василевським і Юрієм Стефанчуком  у 1985 році.

«Що захоплює – так це те, що тренди (головні в інтелектуальному середовищі), які розвивалися і на заході, і на сході, були одними і тими ж. Схід і захід в один і той же відрізок часу захоплювалися ідеєю майбутнього. В якомусь сенсі це стало кінцем епохи модернізму, – говорить Шобен. – Зараз ми панічно боїмося цього майбутнього. Тоді перспективи були набагато оптимістичнішими. Це можна відчути через архітектуру. Були надії, що світ майбутнього принесе щось краще».

Палац урочистих обрядів у Тбілісі, спроектований Віктором Джорбенадзе і Важеєм Орбеладзе у 1985 році.

«Форми абсолютно божевільні. Вони виглядають (принаймні, частина будівель цього періоду), як знімальні майданчики науково-фантастичних фільмів, – говорить фотограф. – Це була перша думка, що спала мені на думку, коли я стояв перед РАГСом у Тбілісі. У мене було відчуття, що ця будівля з «Зоряних воєн» або щось на кшталт цього. Це було дуже, дуже несподівано. Вона абсолютно не вписувалася в жодні мої уявлення про Радянський Союз».

Київський крематорій, побудований у 1985 році. Архітектор – Авраам Милецький.

«Але я не відчуваю захоплення колишнім Радянським Союзом, – ділиться фотограф. – У моїй роботі немає цієї ностальгії».

Український інститут науково-технічної і економічної інформації у Києві побудували в 1972 році за проектом Л.Новікова і Ф.Юр’єва.

Інститут робототехніки і технічної кібернетики в Петербурзі. Архітектори: С. Савін і Б. Артюшін. 1987 рік.

Дитячий оздоровчий центр в Сочі, побудований у 1973 році за проектом Зураба Церетелі.

Монумент Баш-Апаранської битви в Апарані, Вірменія. Архітектор – Рафаел Ісраєлян. 1979 рік.

Радянське посольство на Кубі в Гавані. Побудоване у 1985 році. Архітектор – Олександр Рочегов.

Побудований у XIX столітті IX форт Ковенської фортеці в Каунасі (Литва) НКВС використовувало в якості центру тимчасового утримання політв'язнів, яких пізніше відправляли до трудових таборів ГУЛАГу. Під час окупації Литви Німеччиною в часи Другої світової форт використовували для масових розстрілів.

На місці трагедій у 1983 році звели 32-метрову скульптуру Альфонсаса Амбразіунаса.

Людиноподібний Будинок Рад в Калінінграді стоїть на місці рову колишнього Кенігсберзького замку. Будівля вважається головним радянським довгобудом. Розпочате у 1974 році будівництво так і не завершили.