НАТО: військові навчання «Схід-2018» Росії – це відпрацювання масштабного конфлікту

Президент Росії Володимир Путін (у центрі), міністр оборони Росії Сергій Шойгу (ліворуч) та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов (праворуч), 17 липня 2013 року

У військових навчаннях «Схід-2018», які відбудуться у Росії впродовж 11–15 вересня, візьмуть участь близько 300 тисяч військовослужбовців, повідомив міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

В НАТО вважають, що ці навчання – це відпрацювання участі в широкомасштабному конфлікті. Виконувач обов’язків речника НАТО Ділан Вайт в інтерв’ю телеканалові «Настоящее время» (спецпроект Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») заявив, що майбутні маневри відображають прагнення Росії, яка нарощує оборонний бюджет, ударний потенціал і військову присутність в регіонах Балтійського, Чорного і Середземного морів. Більше того, Росія продемонструвала використання своїх Збройних сил проти сусідніх країн, наприклад, України та Грузії, підкреслив Вайт.

Важливо, щоб ці навчання були прозорими і передбачуваними. Представники Росії повідомили учасників зустрічі, що навчання «Схід-2018» перевершать за розмахом «Схід-2014»
Ділан Вайт

«Кожна держава має право на проведення навчань своїх Збройних сил, але при цьому важливо, щоб ці навчання були прозорими і передбачуваними, – сказав Ділан Вайт кореспондентові Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. – Західні союзники, з одного боку, і Росія, з іншого, обмінялися інформацією про військові навчання на засіданні Ради НАТО – Росія у травні цього року. Представники Росії повідомили учасників зустрічі, що навчання «Схід-2018» перевершать за розмахом «Схід-2014». Союз НАТО у звичайному режимі веде моніторинг російських військових навчань, так буде і тепер, під час проведення маневрів «Схід-2018».

Навчання «Схід-2018» розгорнуться за межами регіону ОБСЄ, який простягається до Уралу, зазначив представник НАТО. Тому Росія не зобов’язана повідомляти про навчання або запрошувати спостерігачів. Військові аташе союзних держав-членів НАТО в Москві отримали запрошення і зможуть, якщо побажають, спостерігати за перебігом маневрів. Ці запрошення розглядаються.

За задумом Міністерства оборони Росії, заплановані на 11–15 вересня військові навчання «Схід-2018» стануть найбільшими з 1981 року, коли відбулися спільні маневри СРСР і країн Варшавського договору. У них візьмуть участь близько 300 тисяч військовослужбовців, більше від однієї тисячі літаків і вертольотів.

Російське агентство «Інтерфакс» пише, що навчанням присвоєний міжнародний статус.

У вересні минулого року на території Росії і Білорусі відбулися маневри «Захід-2017». Згідно з їхнім сценарієм, російські та білоруські війська протистояли армії вигаданих західних країн. У листопаді того ж року президент Володимир Путін закликав великі і стратегічні підприємства, «незалежно від форм власності», бути готовими до збільшення випуску військової продукції.

У НАТО тоді заявили, що маневри свідчать про підготовку Росії «до великої війни».

Навчання «Захід-81», з якими міністр оборони Росії Сергій Шойгу порівняв майбутні маневри, проходили поблизу кордону з Польщею за кілька місяців до введення в цій державі-союзникові СРСР воєнного стану (13 грудня 1981 року). Тоді західні держави сприйняли військові маневри радянських Збройних сил як демонстрацію сили і готовності до великої наступальної операції.