Фоторепортаж: Буковинська Маланка

Селище міського типуКрасноїльськ Чернівецької області всього за 40 кілометрів від обласного центру й близько восьми – до кордону з Румунією. На Старий Новий рік (за григоріанським календарем) саме у цьому мальовничому куточку Буковини розігрується одне із найбільш театралізованих свят України – Маланка. Традиції тут не змінюються століттями, а ось костюми учасників коляди стають все більш виразними й не стандартними.

​Красноїльськ ділиться на кути – вулиці (можна вважати як мікрорайони). У кожного кута своя Маланка, яка під кінець боротиметься за звання найкращої. Серед персонажів, які задіяні – традиційний Ведмідь, Баба, Дід, Жид та інші. Маланкарі люблять пожартувати, відтак наряджаються й іншими персонажами – злі лікарі, митники, прикордонники, поліцейські, СБУшники.

Святкування триває протягом двох днів.

Your browser doesn’t support HTML5

Перший день святкування Маланки у Красноїльську

Радіо Свобода цього року вдалося побувати у декількох кутах – Тражанах, Путна дин Жос та Сус. Всього у Красноїльську сім кутів – Путна, Путна дін Жос, Тражани, Сус, Дял, Гута і Слатина.

Маланка у Красноїльську – унікальне дійство. Все це тому, що більшість населення – із румунським корінням. Крім цього, традиції святкування більш європейські, що виділяє ці дні на Буковині серед інших свят України.

Як у Красноїльську маланкували

Перший день розпочинається із відвідин господарів. Театралізовані вистави запрошуються на подвір’я домівок. Там маланкарі колядують і виганяють злих духів, зичать багатства й процвітання.

Це триває цілий день і ніч, до наступного дня.

Your browser doesn’t support HTML5

Другий день святкування Маланки у Красноїльську

Ведмідь – один із персонажів Маланки. Він буває у такому мішкуватому вигляді, у вигляді серця чи, навіть, із крилами. Виготовляється із соломи.

Їх одягають здебільшого молоді хлопці, які ще не одружилися.

Наступного дня усі сім Маланок збираються у центрі села й проводять своєрідний парад. Пізніше визначають, яка з Маланок цього року найкраща.